Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

02. 07. 2024. 14:26 >> 14:30

Odbor raspravlja o kandidatima za ambasadore

DPS će podržati samo karijerne diplomate

Odbor za međunarodne odnose raspravlja o kandidatima za ambasadore u Budimpešti, Ljubljani i Skoplju.

Predlog kandidata Odboru je uputio predsjednik države Jakov Milatović i od njih zatražio mišljenje o Čedomiru Fuštiću (Mađarska), Draganu Tufegdžiću (Slovenija) i Zoranu Miljaniću (Sjeverna Makedonija).

Na početku sjednice, poslanik Demorkatske partije socijalista (DPS) Nikola Janović je ukazao da se "ponašaju kao da se ništa ne dešava", a da "od zvaničnika EU dobijaju poruke da imaju probleme u posljednoj etapi na evropskom putu", prenose Vijesti.

"Ovo je Vlada koja je uspjela da nas posvađa sa svim susjedima. Dobili smo protestne note zarad tuđih interesa. Postavlja se pitanje ko snosi odgovornost za cilj koji 80 odsto građana želi", poručio je Janović i dodao da nema ništa protiv kandidata, ali da predsjednik i premijer preko leđa građana "liječe dječije bolesti".

Fuštić je, na početku svog predstavljanja, istakao da radi u Ministarstvu vanjskih poslova od pripravničkog staža do zvanja ambasadora. On je dodao da je posljednih godinu i po dana bio angažovan kao otpravnik poslova u crnogorskoj ambasadi u Budimpešti.

"Odnosi Crne Gore i Mađarske su prijateljski, što potvrđuje intenzivni politički kontakt na svim nivoima. Mađarska je za nas veoma značajna jer podržava naše evropske, a prije toga NATO integracije", poručio je Fuštić.

Fuštić je kazao da se ta država zalaže i za integraciju regiona, te da su bili prisutni u misiji u Bosni i Hercegovini (BiH), a istakao je i stipendije mađarske Vlade ckoje primaju crnogorski visokoškolci.

Abaz Dizdarević (DPS) ocijenio je je zabrinjavajuće to što je 27 upražnjenih ambasadorskih mjesta jer je diplomatija "prozor u svijet".

"Prisustvujemo uspostavljanju jedne nove paradigme nefunkcionalnosti državne i državničke funkcije crnogorskog sistema. Imamo jednu vrstu neprirodne kohabitacije predsjednika i Vlade", ocijenio je DIzdarević i kazao da će njegova partija podržati isključivo karijerne diplomate.

Dizdarević je dodao da Crna Gora nema ambasadore u važnim centrima svijeta.

"Dvije godine se mogu pripisati nefunkcionalnosti kohabitacije, ali posljednje dvije godine ne postoji osnov za toleranciju, pogotovo ako govorimo o sistemima koji su važni za državu - sistem NATO-a i sistem Ujedinjenih nacija (UN) gdje nisu potrebni agremani", kazao je poslanik DPS.

Aleksandra Vuković Kuč (DPS) je ocijenila da su crnogorski spoljni odnosi u vanrednom stanju "zbog retrograde politke od 2020. godine".

"To što nemamo ambasadore u najvećim svjetskim centrima kao što su SAD, Kina, Rusija... je razlog da pričamo o vanrednom stanju u diplomatiji Crne Gore. Ranije je bila krivica bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, a zapravo je u vama - nedosljednoj koaliciji koja drži državu kao taoca", poručila je poslanica DPS-a.

Ona je pitala zašto u Hrvatsku kao predstavnik crnogorske diplomatije ide Hrvat, u Bosnu i Hercegovinu Bošnjak i slično, kazavši da nova većina sprovodu nacionalizaciju Crne Gore.

Vuković Kuč je ukazala da je Milatović izjavio da ima problem sa određenim kandidatima jer su "anti-zapadni", a sa druge strane je, prema njenim riječima, "uslovio ulazak nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) u Vladu".

"Ono što čini još više skandaloznim ova imenovanja je to što su politička. U prvom momentu je bilo 12 imenovanja, od čega osam političkih", poručila je ona.

Poslanica DPS-a je podsjetila i na slučaj Stanice Anđić koja je dobila agreman, ali nije imenovana od strane Milatovića.

Na kraju, Fuštiću je postavila pitanje kako gleda na poziciju Mađarske u EU, sa osvrtom na sve češće prigovore na tijesnu saradnju te zemlje i Rusije.

Poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Slaven Radunović je poručio da se "DPS zalaže za vrijednsoti Josipa Broza Tita", a njegova partija za zapadne vrijednosti.

Vuković Kuč je odgovorila da je njena partija vodi ozbiljnu politiku, a da je politiku Radunovićeve partije kao anti-zapadnu nazvao Milatović.

Lider i poslanik Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović je ocijenio da bi se trebalo raspravljati o sva tri kandidata.

On je podsjetio da je bio koordinator Ministarstva vanjskih poslova, te da "kad bi znali ko je sve slat za ambasadore, niko ne bi uzeo riječ".

"Ja bih volio da vidimo gdje to nije uspostavljen kontakt, gdje Crna Gora nije bila ispoštovana. Mi treba tamo da šaljemo ljude koji će predstavljati Crnu Goru, a ne partiju", konstatovao je on i dodao da će podržati sva tri kandidata.

Fuštić je, odgovarajući na pitanje poslanice DPS-a je rekao da spoljna poltika mora biti suverena, bez obzira na članstvo u EU i NATO, ali i da razumije Mađarsku jer se radi o zemlji bez izlaza na more, te da nije lako postojeću infrastrukturu drugom.

"Oni tako doživljavaju svoju spoljnu politiku, ne žele da budu uključeni u blokove. Vlada Viktora Orbana ima legitimitet na izborima i na njima je da kreiraju spoljnu politiku, a ja nisam na poziciji da kažem da li je to dobro ili loše. Oni će predsjedavati EU", konstatovao je on.

Vuković Kuč je kazala da je njegov odgovor pokazao da je odluka DPS da podrže članove koji imaju pet i više godina iskustva u diplomatiji na mjestu.

Odbor je jednoglasno dao pozitivno mišljenje da Fuštić bude izabran za ambasadora u Budimpešti.

Tufegdžić je na početku izlaganja kazao da je svoj profesionalni angažman najviše proveo u privatnom sektoru - u jednoj građevinskoj firmi, ali da je radio i u jednoj školi kao nastavnik ekonomske grupe predmeta, ali i da je bio direktor Pošte Crne Gore.

"Mi kao ambasada ne smijemo biti samo protokolarni momenat, već da se potrudimo da dođemo do konkretnih projekata", istakao je on.

Tufegdžić je ocijenio da ima mjesta da se ekonomska saradnja Crne Gore i Slovenije izdigne na veći nivo.

Vuković Kuč je Tufegdžiću postavila pitanje kako komentariše aktivnosti Uprave za inspekcijske poslove (UIP) u Pošti Crne Gore, na šta je on odgovorio da vjeruje da pravnoj službi tog preduzeća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније