Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj.

04. 07. 2024. 14:40 >> 14:40

danas sastanak

Izrael razmatra najnoviji odgovor Hamasa na predlog o primirju u Gazi

Vlada Izraela sastaće se danas da diskutuje o najnovijem odgovoru Hamasa na predlog o faznom prekidu vatre u Pojasu Gaze koji su podržale SAD.

Diplomatska nastojanja da se okonča devetomesečni rat su oživjela posliije nekoliko nedjelja pauziranja, a u vrijeme pojačanih sukoba Izraela i libanskog Hezbolaha, koji je danas saopštio da je ispalio više od 200 raketa i eksplozivnih dronova na sjever Izraela da osveti ubistvo svog visokorangiranog komandata u izraelskom udaru dan ranije.

Zbog tog sukoba niskog nivoa granica bukvalno plamti i povećan je strah od potencijalno razornijeg rata na Bliskom istoku.

Proiranski Hezbolah je najavio da će zaustaviti napade u slučaju prekida vatre između svog palestinskog saveznika Hamasa, kojeg podržava i Iran, i Izraela.

SAD su nastojale da zadobiju podršku sveta za plan kojim se predviđa oslobađanje desetina talaca koje palestinske ekstremističke organizacije još drže u Gazi u zamenu za trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.

Do sada međutim ni jedna strana nije u potpunosti prihvatila taj predlog.

Hamas je u potvrdio da je poslao drugi odgovor posrednicima Egiptu i Kataru, ali nije otkrio detalje.

Jedan američki zvaničnik je rekao da administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena proučava odgovor, označivši ga konstruktivnim, ali uz ocjenu da je potrebno još rada.

Jedan izraelski zvaničnik je rekao da će Netanjahu sazvati sastanak vlade danas da diskutuje o najnovijem razvoju događaja u vezi sa pregovorima.

Izrael će po svoj prilici održati dodatne konsultacije prije konačne odluke o izmijenjenom predlogu.

Politički zvaničnik Hamasa Basem Naim je rekao da ta organizacija nije ni prihvatila, ni odbila američki predlog i da ima neke ideje da se premosti jaz između dve strane.

Glavni politički lider Hamasa Ismail Hanije je obavestio o sugestijama egipatske, katarske i turske zvaničnike, saopštila je ta organizacija kasno sinoć.

Zvaničnici SAD su rekli da je najnoviji predlog predstavljen Egiptu i Kataru u subotu i da se bavi indirektnim pregovorima koji bi trebalo da počnu poslije prve faze sporazuma iz tri faze koji je Bajden predstavio u govoru 31. maja.

Prva faza poziva na potpun i kompletan prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih gusto naseljenih područja Gaze i oslobađanje dijela talaca, uključujući žene, starije osobe i ranjene u zamjenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Predlog poziva strane da pregovaraju o uslovima druge faze tokom 42 dana prve.

Na osnovu aktuelnog predloga Hamas bi mogao da oslobodi sve preostale muškarce i civile i vojnike u drugoj fazi u zamjenu dogovoreni broj palestinskih zatvorenika i pritvorenika.

To se ne bi desilo dok održivo primirje na stupi na snagu i svi izraelski vojnici se povuku iz Gaze. U trećoj fazi bi se vratili posmrtni ostaci talaca.

Tranzicija iz prve u drugu fazu je kako se čini glavni kamen spoticanja jer Hamas brine da će Izrael ponovo početi da ratuje poslije prve faze. Izraelski zvaničnici brinu da će Hamas odugovlačiti pregovore i početno primirje, a da preostali taoci neće biti oslobođeni.

Netanjahu je u junu rekao da je spreman na djelimičan sporazum, ali da je posvećen nastavku rata poslije pauze, u cilju da uništi Hamas. Kasnije je u izraelskom parlamentu rekao da je Izrael posvećen predlogu koji je predstavio Bajden.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније