Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Politika.rs [ M.V. ]

06. 07. 2024. 15:42 >> 15:44
Čitaj mi:

REAKCIJE

Turski "Sivi vukovi” na fudbalskom i političkom terenu, Erdogan na tribinama u Berlinu

Utakmica između Turske i Austrije poprimila je političke dimenzije i izazvala reagovanja, ne samo UEFA, nego i političara u Berlinu i Ankari zbog provokativnog ponašanja strijelca dva gola Meriha Demirala. On je to proslavio na neuobičajen način: prstima ruku napravio je simbol glave vuka, što je inače u Turskoj obiljležje radikalne nacionalističke grupe "Sivi vukovi”, koja se dovodi u vezu s likvidacijama ljevičara, Kurda, Jermena i Asiraca. U slučaj se uključio čak i predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji je odlučio da otputuje u Berlin i podrži turske fudbalere u večerašnjem četvrtfinalu protiv Holandije, piše današnja "Politika".

"Korišćenje Evropskog prvenstva u fudbalu kao platforme za rasizam je neprihvatljivo”, izjavila je njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nansi Fezer.

"Simboli turskih desničarskih ekstremista nemaju mjesta na našim stadionima”, dodala je.

Ministar za poljoprivredu Džem Ozdemir, Njemac turskog porijekla, još je oštriji: "Demiralova poruka je desničarska, ona je simbol terorizma i fašizma”, prenio je „Dojče vele”.

UEFA je zbog tih "nacionalističkih gestova” pokrenula istragu protiv turskog fudbalera. Potez evropske fudbalske organizacije je neprihvatljiv, ističu u Ministarstvu spoljnih poslova u Ankari.

"Taj znak nije zabranjen u Njemačkoj. To je ksenofobija, jer taj simbol ima kulturni i istorijski značaj za Tursku”, istakli su iz ministarstva u protestnoj noti koja je uručena njemačkom abmasadoru u Ankari Jirgenu Šolcu, prenijeli su istanbulski mediji.

Ovaj "fudbalski” događaj na trenutak je u Turskoj u drugi plan potisnuo mnoga zbivanja: susret predsjednika Erdogana i Vladimira Putina u Astani na samitu Šangajske organizacije za saradnju, sukobe u Gazi i Ukrajini, rekordnu stopu inflacije…

Fudbaler Demiral kaže da nije imao "skrivenu poruku” prilikom neobičnog proslavljanja svojih golova kada je prstima napravio oblik glave vuka, što je simbol radikalne nacionalističke grupe "Sivi vukovi”.

"Taj postupak ima veze samo s mojim turskim identitetom. Video sam navijače na tribinama koji su takođe pravili taj simbol. Svi mi smo Turci. Ja sam ponosan što sam Turčin”, objasnio je Demiral.

UEFA je u međuvremenu suspendovala Demirala na dvije utakmice zbog "nacionalističkih postpaka” na meču sa Austrijom. Turska fudbalska federacija se žalila na tu odluku.

Koliko je poznato, „Sivi vukovi” su u Evropi na crnoj listi samo u Francuskoj, dok je u Austriji kažnjiv samo njihov pozdrav.

Ta trupa je osnovana šezdesetih godina prošlog veka, kao omladinsko krilo Partije nacionalističkog pokreta (MHP). Od prvog dana njeno geslo je jasno: turska nacija je superiorna i Turci treba da se ujedine od Jadranskog mora, preko centralne Azije, sve do Kine. Pojedini mediji tvrde da su oni bili aktivni u ratu u BiH. Posle izbijanja sukoba u Gazi bezrezervno su stali iza militantne palestinske grupe Hamas.

Sumnja se da je pripadnik "Sivih vukova” bio je i Mehmed Ali Agdža, koji je 1981. godine pokušao atentat na papu Jovana Pavla Drugog na Trgu Svetog Petra u Rimu.

Pomenuta radikalna stranka MHP Devleta Bahčelija sada je treća po snazi u turskom parlamentu i koalicioni je partner u vlasti Erdogana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније