Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

06. 07. 2024. 22:16 >> 22:19
Čitaj mi:

PREGOVORI SA HUNTOM PROPALI

Njemačka vojska će napustiti svoju vazdušnu bazu u Nigeru

Njemačka vojska će 31. avgusta prestati da koristi svoju vazdušnu bazu u Nigeru nakon što su pregovori sa vojnom huntom propali, saopštilo je njemačko ministarstvo odbrane, javlja AFP.

Vojnici Bundesvera koji su još tamo stacionirani povući će se do 31. avgusta, dodaje se u saopštenju, a prekida se i vojna saradnja sa Nigerom, koja se sprovodi sa njemačkim ministarstvom spoljnih poslova.

U bazi je prisutno samo 38 vojnika Bundesvera, zajedno sa 33 zaposlena iz njemačkih i stranih kompanija.

Vojna hunta u Nigeru, koja je došla na vlast državnim udarom jula 2023. godine, približila se Rusiji i Iranu i udaljila se od bivšeg kolonijalnog gospodara Francuske i SAD. Slično se dogodilo i u susjednom Maliju i Burkini Faso, takođe pod vojnom upravom, koje se takođe suočavaju sa nasiljem džihadističkih grupa.

Iako su se krajem maja Njemačka i Niger dogovorili o privremenom sporazumu kojim se Bundesveru dozvoljava da nastavi sa radom svoje vazdušne transportne baze u Nijameju do 31. avgusta, pregovori dvije zemlje o produženju ove operacije bili su neuspješni, posebno zbog činjenice da stacionirano osoblje više nije moglo da koristi imunitet tokom sudskih postupaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније