Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

04. 07. 2024. 15:06 >> 15:09
Čitaj mi:

FRANCUSKA

Neizvjesnost tri dana prije drugog kruga parlamentarnih izbora

Tri dana prije drugog kruga istorijskih parlamentarnih izbora u Francuskoj, već obilježenih neviđenim usponom ekstremne desnice, vlada neizvjesnost oko budućeg lica jedne od zemalja osnivača Evrope, jer joj prijeti slabljenje, čak nemogućnost upravljanja, ocijenila je danas agencija Frans pres.

Dinamika u korist ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje mladog Žordana Bardele, koji sanja o formiranju prve krajnje desničarske vlade u Francuskoj od Drugog svjetskog rata, mogla bi da bude usporena stotinama povlačenja kandidata desnog centra i ljevice, kako bi se izbjegao izbor poslanika ekstremne desnice i spriječilo rasipanje glasova.

Čini se da se smanjuje mogućnost da Nacionalno okupljanje osvoji apsolutnu većinu od 289 poslanika, a posljednje ankete pokazuju da bi ta stranka mogla da osvoji od 190 i 220 mjesta u parlamentu. Francuski parlament ima 577 poslanika.

Međutim, Bardela (28) rekao je u srijedu uveče da će njegova stranka osvojiti apsolutnu većinu.

"Imaćemo apsolutnu većinu. Postoji prilika za promjene. Moja vlada je spremna", rekao je Bardela u emisiji francuske onlajn televizije BFMTV.

U istoj emisiji su gosti bili premijer Gabrijel Atal kao predstavnik centrističke koalicije predsjednika Francuske Emanuela Makrona i predstavnica ekologa, članica ljevičarskog saveza Marin Todelije.

Vlada ekstremne desnice "bila bi strašna za zemlju", rekao je Atal, osuđujući grupe koje su "podstaknute mržnjom" i odbijajući da da uputstva za glasanje.

Atal je rekao da će svaki Francuz kao građanin glasati "dušom i savješću".

Marin Tondelije je sa svoje strane osudila rasistički govor i nasilje koje je već na djelu optužujući "prijatelje Žordana Bardele" da učestvuju u "maltretiranju" izolovanih stranih maloljetnika i da su im migranti mete.

Francuska politička scena, raspisivanjen vanrednih parlamentarnih izbora poslije uspona ekstremne desnice na izborima za Evropski parlament održanim 9. jun, doživjela je imploziju, ocijenio je Frans pres.

AFP smatra da se povećava rizik od nemogućnosti upravljanja zemljom, sa parlamentom podijeljenjim na tri bloka (ekstremne desnica, makronisti i ljevica) bez apsolutne većine.

Neki lideri desnog i lijevog centra razmatraju široku koaliciju kako bi izbjegli paralizu, ali njene konture i dalje ostaju nejasne.

"Neophodan je oblik novog dogovora i svako će morati da ponovo osmisli svoj način rada", rekao je premijer, čak i ako njegov tabor isključuje bilo kakvo približavanje radikalno ljevičarskoj stranci "Nepokorena Francuska".

Ta stranka, članica ljevičarskog saveza Novi narodni front, optužena je za koketiranje sa antisemitizmom, a njen lider Žan-Lik Melanšon se pojavljuje kao strašilo za centrističke, čak i socijaldemokratske birače.

Marin Tondelije je rekla da je sada "vanredna situacija u kojoj će svi moći da pokažu odgovornost u Novom narodnom frontu za pronalaženje rješenja".

Na izbore se u svakom slučaju gleda sa velikom zabrinutošću među kojima je drugi evropski stub - Njemačka.

"U Francuskoj se glasa u nedjelju, a ishod mi mogao da izazove zabrinutost. Učinimo sve da zajedno zaštitimo našu veliku i lijepu Evropu i da ne dozvolimo krajnje desnim populistima da dominiraju njome", rekao je njemački kancelar Olaf Šolc.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније