Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me/Mina/M.L.B.

05. 07. 2024. 12:43 >> 22:10
11
Čitaj mi:

NAKON SASTANKA KOD Milatovića

Opozicija: Zbog vladajuće većine ugrožen evropski put

Aktuelna vlast ugrozila je put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) i dovela u pitanje dalju evropsku perspektivu države, poručili su predstavnici opozicije nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem.

Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković rekao je novinarima ispred Vile Gorice da su se na sastanku čuli određeni detalji koji potvrđuju stav da je parlamentarna većina svojim ponašanjem dovela u pitanje dalju evropsku perspektivu Crne Gore.

On je kazao da nedolazak parlamentarne većine na sastanak govori o odnosu prema evropskim integracijama i da je evropska perspektiva upitna.

"Parlamentarna većina je najodgovornija za zaustavljanje evropske perspektive", naveo je Živković.

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da Crna Gora ima ozboljan problem i da je, zahvaljujući akutuelnoj vlasti, proces evropskih integracija pod znakom pitanja.

"Nakom dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja vladavine prava (IBAR) krenuli smo suprotnim putem", naveo je Šehović.

Kako je rekao, poremećeni su osnosi Crne Gore sa bliskim susjedima, zbog tuđih interesa.

Lider Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović kazao je da je evropski put Crne Gore znatno, ako ne ugrožen, onda usporen.

"Moramo se homogenizovati mi koji smo opredijeljeni za evropsku integraciju", rekao je Vuksanović.

Lider Force Genci Nimanbegu smatra da je Milatović napravio pravi potez organizacijom sastanka.

"Mislim da je dijalog jedini pravi put da se izađe iz situacije u kojoj se ugrožava evropski put", ocijenio je Nimanbegu.

Na sastanaku su bili lider DPS-a Danijel Živković, lider Socijaldemokrata Damir Šehović i nezavisna poslanica Jevrosima Pejović. 

U razgovoru je učestvovao i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kao i lider Hrvatske građanske inicijative (HGI)  Adrijan Vuksanović i Force Genci Nimanbegu, kao i potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović.

On je na sastanku učestvovao umjesto predsjednika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, koji  zbog unaprijed preuzetih obaveza nije bio u mogućnosti da prisustvuje.Na sastanak nijesu došli  predstavnici PES-a, kao ni lideri Nove srpske demokratije i Demokratske narodna partija.

Podsjetimo, iz Pokret Evropa sad (PES) kazali su da neće prisustvovati sastanku kod Milatovića jer, kako kažu, ne žele da "svjedoče Milatovićevom prekoračenju ustavnih nadležnosti".

I predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević takođe je obavijestio javnost da neće doći na sastanak.

Nova srpska demokratija (NSD) neće učestvovati na sastanku koji je inicirao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, saopštili su iz te partije i dodali da su se solidarišu sa kolegama iz parlamentarne većine.

Milatović je lidere parlamentarnih političkih subjekata pozvao na sastanak kako bi ih informisao o zaključcima razgovora koje je imao u Briselu sa partnerima iz Evropske unije (EU).

On je liderima parlamentarnih partija zahvalio na dosadašnjem zalaganju kako bi Crna Gora dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније