Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

21. 06. 2024. 15:48 >> 15:48
Čitaj mi:

ŠEHOVIĆ I ZIROJEVIĆ

Izmjene zakona o državljanstvu perfidni demografski i izborni inženjering

Današnja izjava predsjednika Vlade Milojka Spajića vezano za izmjene Zakona o državljanstvu neviđen je presedan i vrlo ozbiljna prijetnja po Crnu Goru, ocijenio je poslanik SD Nikola Zirojević. Njegov partijski kolega Damir Šehović ističe da je na djelu providna i perfidna namjera aktuelne vlasti da silom na sramotu izvrši demografski, tj. izborni inženjering.

"Ukoliko je ovima na koje premijer misli istinski stalo da dobiju crnogorsko državljanstvo, to mogu vrlo jednostavno učiniti tako što će se, u skladu sa važećim zakonom, odreći državljanstva druge države. Uostalom, predsjedniku Vlade je ta procedura jako dobro poznata, budući da je on nakon skandala sa sopstvenim dvojnim državljanstvom bio prinuđen da traži otpust iz srpskog državljanstva. Međutim, ovdje se ne radi o tome, već o veoma providnoj i perfidnoj namjeri aktuelne vlasti da silom na sramotu izvrši demografski, tj. izborni inženjering. Preciznije, ideja je da se obesmisli izborni proces na način što izborna volja ne bi zavisila od naših građana, već od nekoliko stotina (ili koliko već bude potrebno) autobusa iz Srbije, koje bi tamošnja vlast, po potrebi, na razne načine prilično lako mogla instruisati", naveo je Šehović.

Dodao je da ni tako Crna Gora, za dvije, pet ili deset godina, potpuno je svejedno kad tačno, suštinski postala ponižena i zarobljena država, odnosno 27 izborna jedinica Srbije, kako su oni koji trenutno obnašaju vlast u Crnoj Gori svojevremeno “hrabro” predlagali.

"Zato su najavljene izmjene zakona svilen gajtan ne samo za naš građanski koncept, nego za Crnu Goru kao autonomnu državu, koja samostalno odlučuje o sopstvenoj sudbini. One prije Vas smo, predsjedniče Vlade, u sličnom podmuklom naumu spriječili. Spriječićemo i Vas i svakog drugog ko krene da se sa tako ozbiljnom temom poigrava zarad dnevne politike. Nemalo nas ako tako ne bude", poručio je Šehović.

Zirojević naglašava da se premijer poziva na slučaj njegovog djeteta koje ima francusko državljanstvo i njegovih ujaka koji žive u inostranstvu.

"Pa ipak, on za tu funkciju nije izabran da bi rješavao porodične probleme, već da bi na odgovoran način radio u interesu ove države. Pritom, ne trepnuvši, premijer iznosi klasičnu laž da će ovim zakonom biti propisani uslovi za sticanje biračkog prava, navodeći period od 10 godina i još neke dodatne uslove. Ne bi mu bio prvi put da javno laže, ali zarad građana Crne Gore - ovo pitanje definiše Ustav Crne Gore koji kaže da se biračko pravo dobija uz uslov od najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.
Premijer mora biti svjestan i druge veoma opasne posljedice ovakve nepromišljene izjave. Na ovaj način, a neka bude siguran da će tako biti ako nastavi ovim tempom, on dovodi do nove blokade i opstrukcije rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu koji je nadležan, između ostalog, i za Zakon o državljanstvu. Ukoliko bilo ko, pa i sam premijer, planira da mimo ovog Odbora donosi bilo kakve izmjene ovog ili nekog drugog zakona, neka bude svjestan da, od tog trenutka, Odbor može rasformirati", navodi Zirojević.

Dodaje da je na kraju, očigledno da predsjednik Vlade polako ali sigurno podliježe pod uticaj Andrije Mandića i Milana Kneževića.

"Namjera je jasna - do sljedećih redovnih parlamentarnih izbora obezbijediti minimum preko 100.000 novih birača koje bi, kao što smo imali priliku da vidimo na lokalnim izborima u Beogradu, autobusima dovozili i upućivali na biračka mjesta. Taj film u Crnoj Gori nećete gledati", zaključio je Zirojević.

Kako dodaje umjesto programa Evropa sad 2, nudi program Državljanstvo 2 sad i sebe predstavlja kao najboljeg eksponenta tog programa, jer je upravo njemu, zbog nelegalnog posjeda državljanstva druge države, suspendovana kandidatura za predsjednika.

"Na isti način, polako ali sigurno, Crna Gora na čelu Vlade umjesto Milojka Spajića 1 dobija Milorada Dodika 2 i to je, u ovim okolnostima, sasvim logičan slijed događaja. No, koliko je dobar za premijera i njegovu političku opciju, pokazuju, a tek će pokazati, rezultati lokalnih izbora", poručio je Zirojević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније