Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

26. 06. 2024. 19:52 >> 19:58

reakcije predstavnika partija

"IBAR važan, izazovi tek predstoje"

Predstavnici političkih partija i pozicije i opozicije pozdravili su danas dobijanje pozitivnog IBAR izvještaja na međuvladinoj konferenciji održanoj danas u Briselu.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je da je IBAR potvrda ispravnosti njihove politike. 

Naša zemlja je upravo dobila pozitivan IBAR i u to ime želim da se zahvalim svim poslanicima Skupštine Crne Gore 28. saziva, kako parlamentarne većine, tako i opozicije, koji su bili ujedinjeni u ostvarivanju ovog cilja i dominantno iznijeli zadatak koji su pred nas postavili građani koje predstavljamo, poručio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

Mandić je kazao da je ovom "potvrdom ispravnosti naše politike", Crna Gora postala apsolutni lider u procesu evropskih integracija.

"Izuzetno je važno da nakon ovog velikog dostignuća nastavimo i intenziviramo sve naše napore na zatvaranju pristupnih poglavlja i svih reformi koje će nas do toga dovesti! Nastavljamo da radimo za budućnost Crne Gore", zaključio je on.

Milović: Korak naprijed na putu ka EU

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da je dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 (IBAR) korak naprijed na putu Crne Gore ka članstvu u EU i potvrda njihove posvećenosti jačanju pravnog sistema i vladavine prava.

"Čestitam našoj Crnoj Gori na dobijanju pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 (IBAR). Ovo je ogroman korak naprijed na našem putu ka članstvu u 🇪🇺 i potvrda naše posvećenosti jačanju pravnog sistema i vladavine prava", kazao je Milović na društvenoj mreži X.

Sada se, dodaje, nalazimo pred vratima EU, ali nam predstoji veliki posao.

"To je strateški zadatak ove generacije, i ne smijemo dozvoliti da nas bilo ko ili bilo šta skrene ili udalji od tog cilja", zaključio je Milović.

Vuković: Pozitivan Ibar može biti temelj, ali i epitaf evropske Crne Gore

Poslanik DPS -a Ivan Vuković ističe da pozitivan Ibar može biti temelj, ali i epitaf evropske Crne Gore, te da će se znati šta je od to dvoje do kraja jula.

"Pozitivan IBAR je dobijen. Da li će to biti temelj ili epitaf evropske Crne Gore znaćemo do kraja jula. Naš fokus mora ostati na pitanjima iz EU agende. Progresivna opozicija je dokazala da će podržati svaku odluku koja je u interesu evropske budućnosti Crne Gore. Na potezu je Vlada", poručio je Vuković na mreži X.

Mugoša: IBAR veoma važan, suštinski izazovi nas tek čekaju

Dobijanje pozitivnog IBAR-a je veoma važna, ali svakako ne i istorijska stvar, jer je u pitanju usputna stanica na EU putu, odnosno ispunjavanje privremenih mjerila, i ostvarenju ovog evropskog zadatka smo svi dali adekvatan doprinos, navodi predsjednik poslaničkog kluba SD-a Boris Mugoša.

Mugoša ukazuje da su najkompleksniji politički izazov bila imenovanja u pravosudju kojima su kako on navodi poslanici SD-a i opozicije dali ključni doprinos, jer da njihovih glasova nije bilo ne bi bila izglasana navedena imenovanja i ne bi dobili pozitivan IBAR.

Potpredsjednik SD-a ističe da su istorijske stvari u novijoj crnogorskoj istoriji obnova državne nezavisnosti, otvaranje pregovora sa EU i članstvo u NATO, a svakako će istorijska stvar biti i članstvo u EU za koje vjeruje da će se desiti za par godina i navodi da će postizanju tog cilja SD nastaviti da daje maksimalan doprinos.

Međutim, Mugoša ukazuje da ono što nas i dalje od sjutra čeka i što dominantno opterećuje većinski dio Crne Gore su suštinski, odnosno sistemski problemi u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, socijali, ekonomiji i dr.

“I to nam IBAR neće riješiti… To mi moramo riješiti! Zato nakon današnjih (ne)iskrenih osmijeha, političkog marketinga i oduševljenja, tapšanja po ramenu, medalja za zasluge, slavlja i sl. sjutra se ipak trebamo posvetiti rješavanju navedenih strukturnih problema ali i jačanju temeljnih vrijednosti progresivne i emancipovane Crne Gore koje dobrano i kontinuirano blijede a to je njen gradjanski, sekularni i antifašistički karakter”, navodi Mugoša.

On zaključuje da u EU Crna Gora može i mora ući samo kao samosvjesna država sa kvalitetnim sadržajem a ne nikako bez sadržaja ili sa falsifikovanim sadržajem.

Gorčević: San sve bliži ostvarenju

Vlada će već od sjutra početi da radi na zatvaranju poglavlja za članstvo u Evropsku uniju, saopštila je ministarka evropskih poslova (MEP) Maida Gorčević navodeći da danas “pišemo istoriju evropske Crne Gore”.

"Danas pišemo istoriju evropske Crne Gore. Poslije osam mjeseci neumornog rada, postigli smo ključni korak ka članstvu - dobili smo pozitivan IBAR", kazala je ona.

Poručila je da će dati sve od sebe da održe obnovljeni evrooptimizam i nadu.

"San da postanemo 28. članica do 2028. godine sad je još bliži ostvarenju”, zaključila je Gorčević.

Đeljošaj: Državu bez EU perspektive, za samo osam mjeseci pretvorili u državu spremnu za finalnu fazu

Crna Gora je ostvarila značajan napredak i spremna je za finalnu fazu pristupanja Evropskoj uniji, ocijenio je lider Albanskog foruma i ministar u Vladi Nik Đeljošaj.

Kako je naveo u saopštenju Đeljošaj, ovo je za građane Crne Gore sjajna vijest i nada koju je ostvarila 44. Vlada Crne Gore.

"Sjajan osjećaj je biti dio tima koji je uspio našu državu, bez EU perspektive, za samo osam mjeseci pretvoriti u državu spremnu za finalnu fazu. Bila je teška odluka biti dio 44. Vlade Crne Gore, politički, ali i lično teška. Danas se osjećam jako ponosno i ostvaren, zbog toga je i Albanski forum lider i predvodnik Albanaca u Crnoj Gori", Đeljošaj.

Bečić: Evropski san postaje java

Crna Gora je dobila pozitivan IBAR i ovo je izuzetno važan dan i ključna prekretnica ka finalizaciji našeg evropskog puta, poručio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

"Evropski san postaje java", kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima, Vlada je uspjela predanim svakodnevnim timskim radom, pravljenjem evropskog konsenzusa u društvu i velikom diplomatskom akcijom.

"Kada ozbiljno i predano radimo, kada smo složni i podređeni državnom interesu, kada se izdignemo iz tema podjela i sukoboljavanja, veliki ciljevi su dostižni", dodao je on.

Poručio je da ga čini ponosnim što političke razlike nisu ugrozile veliki trud, rad i posvećenost, već su pokazale ono što je oduvijek bila odlika našeg naroda.

"Pokazale su da treba da se ujedinimo i podržimo zarad opšteg interesa, jer naše građanke i građani zaslužuju da budu ponosni na uspjehe svoje države, zaslužuju da budu ponositi, ne samo danas, već svakog dana do 2028. godine kada će Evropa postati bogatija za još jednu državu koja je to odavno zaslužila", zaključio je Bečić.

Popović: Značajan korak ka potpunoj integraciji u EU

Dobijanje pozitivnog Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) značajan je korak ka potpunoj integraciji Crne Gore u Evropsku uniju (EU), poručila je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

Ona je kazala da je dobijanje IBAR-a potvrda zajedničkog rada i predanosti evropskim integracijama.

“Pozitivan izvještaj predstavlja značajan korak ka ostvarivanju naše vizije – potpune integracije Crne Gore u EU”, navela je Popović u saopštenju.

Kako je kazala, to je plod napora svih institucija, ali i svih građana koji vjeruju u evropsku budućnost Crne Gore.

Popović je istakla da taj uspjeh ne bi bio moguć bez povjerenja koje su im ukazali građani.

“Ovo je tek jedan korak u našem dugoročnom procesu, ali veoma važan korak”, naglasila je Popović.

Ona je poručila da će sa jednakim entuzijazmom i predanošću nastaviti rad na ispunjavanju svih poglavlja i reformi.

“Vjerujem da ćemo uspjeti da dovedemo Crnu Goru do punopravnog članstva u EU, na ponos svih njenih građana”, poručila je Popović.

Ibrahimović: Ibar veliki uspjeh

Dobijanje pozitivnog Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) za nas u Bošnjačkoj stranci predstavlja značajan i važan uspjeh, poručio je lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

“Čvrsto vjerujem da će naše približavanje EU svakim novim korakom dodatno osvjetljavati ono što je ideološka i vrijednosna kompatibilnost ili nekompatibilnost aktera na političkoj sceni u Crnoj Gori i njihovih politika sa ideološkim i vrijednosnim temeljima na kojima počiva EU", dodao je on.

Ibrahimović se nada daće u periodu pred nama doći do ideološko vrijednosne kristalizacije političke scene.

"Nastavljamo da aktivno participiramo u kreiranju bolje, evropske budućnosti Crne Gore u interesu svih građana”, kazao je Ibrahimović.

Šehović: "IBAR samo usputna stanica na evropskom putu"

Čestitam na dobijanju IBAR-a, ali ne aktuelnoj Vladi Milojka Spajića, nego građanima Crne Gore, koji jednako kao i ja jako dobro znaju da je najvažniji dio posla, po korektnom priznanju resorne ministarke, bio obavljen još 2020. godine, saopštio je lider Socijaldemokrata Damir Šehović. To je, kako kaže, za vrijeme mandata njihove vlade.

"Međutim, nije vrijeme za dodjeljivanje medalja ni prethodnoj ni aktuelnoj vlasti, jer IBAR jeste važno, ali je ipak samo tehničko pitanje, odnosno još jedan “štrik” na našem evropskom putu. Ali zasigurno nije konačan cilj, već samo još jedna usputna, tj. prolazna stanica do punopravnog članstva u Evropskoj uniji. I kao takav IBAR ne predstavlja garanciju da će pomenuti cilj uopšte biti ostavren", naveo je Šehović.

Dakle, kako je kazao, tek ih čeka ozbiljan posao na izgradnji evropskog, odnosno zapadnog sistema vrijednosti u pravom, odnosno suštinskom smislu te riječi.

"Grdno se prevario svako ko misli da je članstvo u Evropskoj uniji, odnosno istinsko prihvatanje zapadnih vrijednosti koje je simbolizuju, moguće ostvariti sa: dokazano antizapadnim retrogradnim strukturama; onima koji nacionalističko stavljaju ispred građanskog i multietničkog, a klerikalno ispred sekularnog; protivnicima NATO-a i podržavaocima zvanične Rusije i Vladimira Putina, koje nazivaju oslobodiocima a ne agresorima na Ukrajinu; onima koji slave ratne zločince; revizionistima, tj. onima koji iskrivljuju nesporne istorijske činjenice o Drugom svjetskom, kao i ratovima iz 90-tih godina", istakao je on.

Manimo se, kaže, političkih floskula i jeftinog populizma i "pogledajmo istini u oči".

"Ako to uradimo, shvatićemo da makar pola parlamentarne većine, koju predvodi predsjednik Skupštine, istinski baštini potpuno suprotne vrijednosti od onih koje premijer danas na sva zvona slavi povodom čuvenog IBAR-a. Daleko smo mi od potrebe za slavljem. A još dalje od punopravnog članstva u Evropskoj uniji, sa ovakvom parlamentarnom većinom", naveo je on.

Svako ko to ne vidi, prema riječima Šehovića, sklon je samozavaravanju.

"A samozavaravanje je, kako su mudriji to davno kazali, najlakši put ka iluziji i samoobmani. Čemu, inače, aktuelna vlada pokazuje sklonost. Nažalost. I njihovu i našu. Njihovu, jer joj se politički kraj bliži. Našu, jer gubimo vrijeme koje nemamo", zaključio je Šehović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније