Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B./Mina biznis

28. 06. 2024. 15:47 >> 15:47
Čitaj mi:

Skupština dioničara

CGES dijeli dividendu od deset miliona eura bruto

Akcionarima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) biće isplaćena dividenda od deset miliona euro u bruto iznosu, odlučeno je danas na Skupštini dioničara.

Neto dobit CGES-a, iskazana u godišnjem finansijskom izvještaju za prošlu poslovnu godinu, iznosi 35,72 miliona eura.

„Dobit će biti raspoređena tako što će iznos od deset miliona eura biti isplaćen akcionarima kao bruto iznos dividende, dok će 25,72 miliona eura biti raspoređeno kao neraspoređena dobit i akumuliraće se sa neraspoređenom dobiti iz prethodnih godina“, saopšteno je iz CGES-a.

Akcionari su jednoglasno potvrdili odluku o raspodjeli dividende.

Skupština akcionara CGES-a, koja je održana danas, počela je pozdravnim obraćanjem izvršnog direktora, Ivana Asanovića, nakon čega je akcionare upoznao sa finansijskim izvještajima za prethodnu godinu, uključujući izvještaj nezavisnog revizora koji su akcionari jednoglasno usvojili.

Nakon toga je uslijedilo glasanje o raspodjeli ostvarene dobiti za prošlu godinu, gdje su akcionari upoznati sa predloženim i odobrenim modelima raspodjele koji će doprinijeti daljem rastu i razvoju kompanije.

Iz kompanije su podsjetili da je budžetom za ovu godinu i Biznis planom CGES-a za period do 2028. godine, kao strateškim dokumentima preduzeća koje je u decembru prošle godine usvojio Odbor direktora, predviđena isplata dividende u ovoj godini u bruto iznosu od deset miliona eura.

„Navedeni iznos dividende je pretpostavljen na bazi ostvarenih i projektovanih rezultata poslovanja, uzimajući u obzir negativne korekcije regulatorno dozvoljenog prihoda koje će u narednom periodu biti utvrđene od Regulatorne agencije za energetiku i komunalne djelatnosti. Takođe, predloženi iznos dividende određen je i na osnovu planiranih kapitalnih investicija i finansijske pozicije CGES-a, poštujući osnovne principe stabilnosti i održivosti poslovnih aktivnosti“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, na skupštinskom zasijedanju predstavljen je iscrpan izvještaj o poslovanju za prošlu godinu, pružajući detaljan uvid u sve poslovne aktivnosti i rezultate svih organizacionih dijelova kompanije, kojeg su akcionari jednoglasno usvojili.

U daljem toku sjednice, razmatrana je Informacija o trenutnom stanju i predlogu izmjene budžeta i rokova završetka projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom jednosmjerne struje, što je od vitalnog značaja za strateški razvoj kompanije.

Akcionari su podržali predložene izmjene.

Na Skupštini akcionara jednoglasno je potvrđena odluka o imenovanju Ernst & Young za revizora, što nije slučaj sa odlukom o politici naknada CGES-a, koja nije usvojena.

Završni dio Skupštine bio je posvećen personalnim pitanjima, gdje su akcionari glasali o razrešenju dosadašnjih i imenovanju novih članova Odbora direktora CGES-a.

S tim u vezi poklonjeno je povjerenje većini članova prethodnog saziva, tako da su reizabrani Aleksandar Mijušković, Jelena Matejić, Guida Guide, Slavoljub Todorović, Vučko Fatić i Violeta Vuljaj.

Umjesto Đakoma Doninija, novi član Odbora direktora je Maria Rosaria Guarniere, predstavnica strateškog italijanskog partnera - Terne.

“Nakon Skupštine akcionara, koja je je još jednom potvrdila snažnu posvećenost svih učesnika daljem razvoju i uspjehu kompanije, održana je konstitutivna sjednica Odbora direktora novog saziva, na kojoj je odlučeno da predsjednik Odbora direktora bude Aleksandar Mijušković, a njegova zamjenica Maria Rosaria Guarniere”, rekli su iz CGES-a.

Nakon konstitutivne sjednice, Mijušković je istakao da mu je i čast i zadoljstvo što mu je ukazano povjerenje reizborom na poziciju predsjednika Odbora direktora.

“Proteklih godina ostvarili smo uspjehe u svim segmentima poslovanja. Naši finansijski rezultati nijesu samo najbolji u istoriji kompanije, oni su pokazatelji stabilnosti i održivosti poslovanja. Pokrenuli smo ambiciozne projekte i uspješno završili mnoge investicije, uključujući modernizaciju infrastrukture, proširenje kapaciteta i implementaciju naprednih tehnoloških rješenja. Ove investicije ne samo da su unaprijedile našu operativnu efikasnost, već su i osigurale održiv rast i razvoj u budućnosti”, rekao je Mijušković.

On je naveo da je vrijeme velikih izazova u energetskom sektoru, za koje je neophodan posvećen rad i dobro postavljeni strateški ciljevi.

“Siguran sam da ćemo ih dočekati spremni, jer imamo predan tim. Zato koristim priliku da se zahvalim našim strateškim partnerima na saradnji i podršci, kao i svim zaposlenima u CGES-u, sa kojima nastavljamo put ka još većim uspjesima”, zaključio je Mijušković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније