Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

10. 05. 2024. 15:50 >> 15:50

hra

"Pozdravljamo stav Spajića da Crna Gora treba da glasa za predloženu rezoluciju UN o genocidu"

Pozdravljamo stav premijera Milojka Spajića da Crna Gora treba da glasa za predloženu rezoluciju UN o genocidu, u Srebrenici bez obzira na ishod amandmana koje Vlada namjerava da predloži, poručili su iz Akcije za ljudska prava (HRA). Kako su kazali, to je jedina ispravna odluka koja Crnu Goru principijelno usmjerava ka sigurnoj budućnosti.

"Jasno nam je da Vlada ne želi da kosponzorstvom preporučuje rezoluciju na usvajanje drugim državama zbog pritiska koji trpi od koalicionih partnera i vlasti u Srbiji. Ipak, nadamo da će se to do samog glasanja desiti i da će se tako i naša država pridružiti bivšim jugoslovenskim republikama koje tu rezoluciju zdušno podržavaju kao zalog za trajni mir na Balkanu", kazali su iz HRA. 

Prema njihovim riječima, žale zbog toga što je Crna Gora i danas pod sjenkom ratne politike 90ih, koja je, smatraju, agresivnim nacionalizmom nanijela previše zla i patnje i samom srpskom narodu, a kamoli ostalima.

"Na kraju, inicijativa da Crna Gora kosponzoriše UN rezoluciju je okupila nezapamćeno veliki broj podržavalaca iz crnogorskog građanskog društva. Radi se o 109 nevladinih organizacija i preko 460 javnih ličnosti, građana i građanki koji su kroz ovaj vid angažmana, dali aktivan doprinos i svojim djelovanjem osigurali da Crna Gora postupi ispravno i ljudski prema žrtvama najmasovnijeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, na čemu im se zahvaljujemo", zaključili su u saopštenju. 

Jovana Marović, Savjetodavna grupa „Balkan u Evropi“ (BiEPAG)

Dina Bajramspahić, građanska aktivistkinja

Tea Gorjanc Prelević, Akcija za ljudska prava

Daliborka Uljarević, Centar za građansko obrazovanje

Ljupka Kovačević, Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA

Maja Raičević, Centar za ženska prava

Milka Tadić Mijović, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore

Milica Kovačević, Centar za demokratsku tranziciju

Zorana Marković, Centar za razvoj nevladinih organizacija

Velija Murić, Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava

Olivera Nikolić, Institut za medije

Ivana Vujović, Juventas

Aida Perović, Prima

Jovan Ulićević, Spektra

Demir Ličina, Udruženje „Štrpci – Protiv zaborava“

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније