Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

16. 03. 2024. 18:07 >> 18:09

KOVAČ

“Procedura obilježena brojnim nezakonitostima”

Izbor oko v.d. direktora Uprave policije je bio izuzetno kompromitovan i pravnom laiku je jasno da je tokom samog raspisivanja javnog poziva prekršen zakon, smatra bivši ministar pravde Marko Kovač.

“Ovo je bio jako neozbiljan pristup. Ovo ne priliči nijednoj ozbiljnoj vlasti. Imamo situaciju da se čelnici Vlade, dakle premijer i ministar unutrašnjih poslova međusobno optužuju za brojne nezakonitosti. Cijela procedura je obilježena brojnim nezakonitostima. Situacija je ozbiljna po cijelo društvo. Od samog starta je nedostajalo da se nađe rješenje”, ocijenio je on. 

Kovač smatra da je na djelu politički duel, koji je prenošen preko portala.

“Pojedini portali su plasirali informacije i na djelu je bio rat saopštenjima”, kazao je Kovač u emisiji “Minula neđelja” na televiziji A plus.

Kovač tvrdi da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović nije imao namjeru da prouzrokuje opasnost po bezbjednostni sistem ili da ga kompromituje.

“Ipak, bilo je opasno ući u proces poligrafskog testiranja i završiti ga na ovakav način. Takođe, smatram da ministarstvo nema zakonsku mogućnost da pokrene spor pred Upravnim sudom, kao što je najavljeno”, kazao je on.

Smatra da u ovoj situaciji nijesu oštećeni ni Pokret Evropa sad, ni Demokrate, već bezbjednosni sistem.

“Ovo političko prepucavanje je dovelo do kompromitovanja bezbjednosnog sistema. Vjerujem da će iznaći rješenje da svi iz ovoga izađu na profesionalni način. Ali, mora se primijetiti da su na političkom terenu zauzeti posebni rovovi. Ostaje da se vidi šta će biti. U susret rekonstrukciji Vlade, ovo bitno mijenja stvari”, poručio je Kovač.

Određeni broj sudija nije na visini zadatka

Kovač je u emisiji na A plus televiziji komentarisao i stanje u pravosudnim organima u Crnoj Gori, navodeći da je u prethodnom periodu nedostajalo autorioteta i kapaciteta da se vode određeni sudski postupci.

“Krajnje je bilo neprimiejreno da se odlažu suđenja po 14 puta i da ne može da se održi glavni pretres. Ne mogu da shvatim da bilo koje Sudsko vijeće ne može da iskoristi sve mehanizme. Imamo možda određeni broj sudija koji nijesu na visini zadataka, a koji vode ozbiljne sudske procese. SDT je agilno i ogroman je broj optužnica i zasićenje predmetima u Višem sudu, tačnije u odjeljenju za organizovan kriminal”, tvrdi Kovač.

Prema njegovim riječima, sudije se moraju edukovati i moraju se usavršavati.

“Moramo da mijenjamo neka zakonska rješenja”, zaključio je Kovač.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније