Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 12. 2020. 16:54 >> 16:55

RADULOVIĆ-STJUART

Uspjeh Australije stimulans za pregovore sa EU

Imajući u vidu uspjeh Australije u pogledu razvoja zelene ekonomije, primjeri dobre prakse i ekspertiza dodatno bi stimulisali tok pristupnih pregovora sa EU u okviru Poglavlja 27, kazao je ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović.

Radulović je danas razgovarao telefonom sa ambasadorkom Komonvelta Australije u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu, Rut Keris Stjuart.

Radulović je, kako su kazali iz Ministarstva vanjskih poslova, izrazio zadovoljstvo ostvarenom saradnjom dvije države, naglasivši da postoji značajan prostor za njeno dalje unapređenje.

U tom kontekstu, on je posebno ukazao na potencijale za dinamiziranje međudržavnih kontakata u oblastima turizma i privrede.

On je takođe čestitao ambasadorki na uspješnom upravljanju Australije zdravstvenim sistemom tokom aktuelne Kovid-19 pandemije.

Radulović je upoznao sagovornicu sa postulatima vanjske politike nove Vlade koja ostaje posvećena kredibilnom članstvu u NATO-u, evropskoj integraciji kao i dobrosusjedskoj politici.

''On je dodao da bi, imajući u vidu uspjeh Australije u pogledu razvoja zelene ekonomije, primjeri dobre prakse i ekspertiza dodatno stimulisali tok pristupnih pregovora sa EU u okviru Poglavlja 27'', navode iz MVP.
 
Ministar je naglasio da bi organizacija sastanaka na visokom nivou, makar i u online formatu bila dodatan impuls razvoju međudržavnih veza, a posebno u susret obilježavanju petnaest godina od uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa, tokom sljedeće godine.

Stjuart je čestitala Raduloviću na preuzetoj funkciji, te izrazila uvjerenje da će dvije države nastaviti da njeguju dobre bilateralne odnose, uz nadu da će se oni intenzivirati u predstojećem periodu.

Ona je naglasila da će preduzeti sve korake u cilju jačanja institucionalnog dijaloga, kao i dinamizacije kontakata privrednih subjekata u našim državama.

Stjuart je pozdravila aktivnosti Crne Gore kao pouzdanog partnera u NATO-u i princip dobrosusjedske politike, te izrazila uvjerenje da će proces pregovora sa EU u periodu koji slijedi biti dodatno intenziviran.

''Sagovornici su takođe istakli značaj crnogorske dijaspore u Australiji, kao posebne veze za unapređenje bilateralnih odnosa u svim oblastima od obostranog značaja, te dogovorili nastavak komunikacije u predstojećem periodu'', zaključili su iz MVP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније