Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

A.J.

11. 07. 2024. 10:09 >> 10:11
1

injac o njenom RAZRJEŠENJu

"Namjera inicijative izazivanje izbora i vraćanje kontrole nad Glavnim gradom"

Evidentno je da grupa opozicionih odbornika, razloge koje navodi u predlogu o mom razrješenju, zasniva na pristrasnim konstatacijama, koje nisu pravno utemeljene već podstaknute političkim ambicijama i namjerom da se izazovu vanredni izbori, jer su im politički interesi, ispred interesa razvoja Glavnog grada i poštovanja principa demokratije i vladavine prava, navela je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice.

Ona je to saopštila u izjašnjenju na inicijativu za njeno razrješenje koje je predala odboru za izbor i imenovanje Skupštine Glavnog grada. Sjednica odbora je zakazana za danas. Inicijativu za razrješenje gradonačelnice potpisala su 22 odbornika opozicije iz DPS-a, Socijaldemokrata, SDP-a i Liberalne partije, a izostao je potpis predstavnika Bošnjačke stranke i Građanske inicijative 21. maj.

Ističe da su razlozi navedeni u predlogu za razrješenje, u formalno-pravnom i suštinskom smislu neosnovani i neutemeljeni u odnosu na normativni okvir.

"Više je nego očigledna namjera inicijative grupe opozicionih odbornika o mom razrješenju, koja se umjesto na odredbama zakona i propisa, isključivo zasniva na neosnovanim i površnim konstatacijama, iza kojih stoji težnja da postignu partikularne političke interese, te da probaju da ponovo uspostavi kontrolu nad upravljanjem Glavnim gradom", navodi Injac, prenosi Dan. 

Gradonačelnica ističe da poseban osvrt zaslužuju neargumentovani navodi i tvrdnje iznijeti bez pružanja, kako navodi, bilo kakvih kredibilnih dokaza.

"Predlog je pun konstatacija, kojima se očigledno zanemaruje pravni osnov za razrješenje već je baziran na neosnovanim "primjedbama" o mom navodno nezakonitom postupanju zatim, o "opstrukcijama" odbornika i ostvarivanju njihovih prava i dužnosti, partijskom zapošljavanju i netransparentnosti u radu", napisala je ona, prenosi portal Dan.

Injac se izjasnila na ocjene da nije u zakonskom roku predala izvještaj o radu za prošlu godinu. Zakonski rok je 31.mart.

"Neutemeljene su konstatacije o navodnom "nedostavljanju izvještaja", jer je očigledno da grupa odbornika namjerno izbjegava da se suoči sa činjeničnim stanjem, a to je da je Skupštini Glavnog grada 29.marta upućen potpisani akt broj: 01-018/24-odine, kojim se podnosi izvještaj. Ali zbog očiglednog (namjernog ili nenamjernog?) propusta u radu nadležnih službi, nije zaokružena procedura evidentiranja u pisarnici i Službi Skupštine. Iz tog razloga je izvještaj ponovo dostavljen, uz obrazloženje za takvo postupanje 16. aprila", napisala je ona, prenosi Dan. 

Kaže da je njeno izjašnjenje što se tiče poštovanja Statuta Glavnog grada identično kao i za Zakon o lokalnoj samoupravi kada je u pitanju postupak razrješenja predsjednika opštine.

"Naglašavam da je više nego očigledno da se radi o neutemeljenim i politikantskim pokušajima grupe odbornika, kojima je cilj da me neosnovanim, neodgovornim i nekorektnim tvrdnjama pokušaju profesionalno diskreditovati i prouzrokovati krizu vlasti, kojom bi se onemogućila realizacija planiranih projekata i usporio razvoj Podgorice", navela je Injac.

Ona u izjašnjenju navodi da nisu racionalne tvrdnje o nedostavljanju materijala u propisanim rokovima i kršenju Poslovnika Skupštine, a kojima se ističe da je svojim "postupanjem podrivala pravo odbornika da učestvuju u radu Skupštine i radnih tijela, odnosno onemogućavala odbornicima da se kvalitetno pripreme za obavljanje odborničke funkcije".

"Sve navedeno predstavlja optužbu bez zakonskog i racionalnog utemeljenja, što se može uočiti neposrednim upoznavanjem sa Poslovnikom, pa je iznenađenje da potpisnici predloga za razrješenje to ne čine", navela je gradonačelnica.

Među razlozima za razrješenje, na koje se opozicioni odbornici pozivaju je i realizacija Programa rada Skupštine za prošlu godinu. Navodi se da je od 15 aktivnosti iz normativnog dijela i 19 iz tematskog dijela zaključno sa 31.12.2023. godine, realizovano 16 aktivnosti čiji je nosilac, odnosno predlagač bila gradonačelnica.

"I u ovom slučaju grupa opozicionih odbornika, na istovjetan način, krajnje površno, pristrasno i neutemeljeno argumentaciju bazira na pokušajima mjerenja efikasnosti mog rada kroz statistička mjerenja uspjeha, a da pri tom nije potkrijepila navode ničim konkretnim, posebno zanemarujući činjenično stanje, a prilagođavajući kontekst okolnosti njihovim konkretnim političkim interesima, u zavisnosti od toga da u sazivu Skupštine predstavljaju vlast ili opoziciju", kazala je ona i dodala:

"Kada je riječ o Programu rada Skupštine Glavnog grada za 2023. godinu, ključno je navesti da opozicioni odbornici koji preispituju učinkovitost realizacije programa ne dovode u pitanje činjenicu da ga upravo oni nisu donijeli u mandatu prošlog saziva kada su, neki od inicijatora predloga bili u odborničkoj ulozi, ali tada u okviru vladajuće većine. Očigledno je ipak, da se gubitak pozicije vlasti odražavao na motivaciju i efikasnost rada, zbog čega je program rada donesen tek nakon konstituisanja novog saziva. Ovo jasno ukazuje na odnos odbornika prema obavezama i njihovoj odgovornosti u odnosu na to u kom svojstvu predstavljaju građane- kao vlast ili kao opozicija", navela je Injac.

Precizirala je da postoje jasna obrazloženja za svaku pojedinačnu aktivnost koja nije realizovana i da se temelje na poštovanju procedura, propisa i zakona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније