Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Б.Ч.Ј.

09. 02. 2023. 10:29 >> 10:23
6

ĐUKANOVIĆ

Kvašenjem bazena crvenog mulja preventivno protiv širenja prašine

Da se prašina sa bazena crvenog mulja ne širi na okolna naselja, Agencija za zaštitu životne sredine donijela je odluku o formiranju Projektnog tima čiji će zadatak biti da izradi projekat za kvašenje bazena. Prema riječima Gordane Đukanović to će biti preventivna mjera. Kao prvi korak za dugoročno rješenje problema Đukanović kaže da je neophodno odraditi apsolutnu ekološku sanaciju bazena.

Jak vjetar, koji je duvao prethodnih dana, digao je prašinu sa bazena crvenog mulja.

Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine kazala je u emisiji Dobro jutro Crna Goro da je situacija zabrinjavajuća za okolno stanovništvo jer se, kako je navela, radi o česticama koje spadaju u grupu PM 10 čestica.

"Kako utiče na zdravlje, tako što može da uđe u disajne puteve, izazove akutne zdravstvene probleme", kazala je Đukanović i dodala da je bila opravdana briga mještana okolnih sela.

Ona je navela da se u bazenima crvenog mulja nalazi oko 8 miliona tona tog industrijskog otpada i da on na različite načine utiče na životnu sredinu, ne samo u ekstremnim situacijama.

"Ugrožene su i podzemne vode. To je crna ekološka tačka i rješavanje tog problema je prioritet", kazala je Đukanović.

Agencija, kako je kazala, prati situaciju na bazenu crvenog mulja.

Ona je istakla da je Ekološka inspekcija sa predstavnicima CETI-ja obišla lokaciju i konstatovala stanje.

"Ono što smo mi sada uradili kao Ministarstvo i Agencija je da je formirana radna grupa ispred Ministarstva još prethodne godine koja ima zadatak da predloži mjere ili rješenja. Juče smo donijeli zaključak da se formira projektni tim. Formiraćemo projektnu grupu koja će se baviti izradom projekta za kvašenje bazena, to je preventivna mjera", kazala je Đukanović i poručuje da je neophodno da se djeluje preventivno.

"U trenucima jakog vjetra koji ovako dugo traje došlo bi do emisija ali ne do ovakvih kakve su zabilježene prethodnih dana. To više ne smije da se dešava. Izradiće se taj projekat i sistem orošavanja i nadam se da ćemo u značajnoj mjeri preventivno djelovati da se ovako nešto ne ponovi", istakla je Đukanović.

Đukanović napominje da su bazeni u privatnom vlasništvu te da država ne može da reaguje.

"Kompanja koja posjeduje bazene je izradila plan na osnovu kojih su bili u obavezi da urade sve preventivne mjere kako do ovakve situacije ne bi došlo", kazala je Đukanović.

Ekološka inspekcija je, kako je kazala, pravila niz zapisnika i predala tužilaštvu sve što je bilo potrebno vezano za preventivne mjere koje su trebale biti urađene.

Dugoročno rješenje problema, navodi, mora se riješiti saradnjom.

Kao prvi korak za dugoročno rješenje navodi apsolutnu ekološku sanaciju.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније