Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Марко Терзић, ТВЦГ

02. 04. 2023. 07:30 >> 07:29
2

GAZDIĆ I VUJISIĆ KATEGORIČNI

Nacionalni parkovi nijesu mjesto za muzičke festivale poput Egzita

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović informiše članove Vlade da određena grupa ima namjeru da u Nacionalnom parku Prokletije organizuje muzički festival, ali da problem pravi Agencija za zaštitu životne sredine. I dok Šahmanović ističe da mu je cilj bio da se još jednom sagleda da li postoji mogućnost da se ta ideja realizuje, direktor Agencije Milan Gazdić kaže da takvo nešto ne postoji nigdje u svijetu, te da zakon ne dozvoljava održavanje festivala sa glasnom muzikom u prvoj, drugoj i trećoj zoni nacionalnog parka.

Kako, uprkos zakonu, dio Prokletija pretvoriti u muzički raj s didžejevima? Pa, s malo više sluha, sugeriše na sjednici Vlade, državni sekretar ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović.

"Ekipa koja je podnijela inicijativu za organizaciju tog događaja, nešto tipa Egzita, gdje bi gostovali neki najpoznatiji di džejevi, ima problem sa Agencijom za zaštitu životne sredine, kako bi dobili neophodne saglasnosti. Molim da se ima malo više sluha, jer negdje njihovo obrazloženje je da će to sovama da smeta", kaže Šahmanović na snimku.

A možda bi im trebalo obezbijediti i čepiće za uši, dok ne prođe buka koja, ako je suditi po Šahmanovićevom navođenju Egzita, može biti jačine i oko 120 decibela.

"Naš zakon jednostavno ne dozvoljava da se festival sa glasnom muzikom odvija u prvoj, drugoj, trećoj zoni NP. Ta zakonska granična vrijednost buke je 35 decibela. Uobičajen govor je negdje oko 40, 45 decibela, sada razumijete do čega bi sve to dovelo", kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić.

Festival bi, naveo je Šahmanović, doveo i oko 50 hiljada posjetilaca i veliki profit.

No, to Agencija ne da.

"Došlo bi do 50.000 posjetilaca. Da imamo malo više sluha za te ljude koji će da ostvare veliki profit u slučaju da razviju tu lokalnu infrastukturtu", kaže Šahmanović u snimku.

Ekološki aktivista Vuk Vujisić kaže da ako je Šahmanoviću do dobiti onda treba da završi ono što je iz njegovog resora i što je njegov posao, a to je da naplati sve moguće garancije ugovora o koncesijama za male hidrocentrale, gdje je to moguće.

No, državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija zainteresovao se za festival, ali još čudnije je što je navodno, snimao svoje izlaganje na sjednici Vlade.

"Očigledno ne da bi objavio nego da bi poslao nekome i da bi dokazao da je urgirao da se ova stvar riješi. Državni sekretar ekološke Crne Gore ne smije da poziva na kršenje zakona i da pritiska samostalni organ uprave kakav je Agencija za zaštitu životne sredine i zbog toga treba da podnese ostavku ili da bude smijenjen", poručuje Vujisić.

Ipak, za sada imamo samo Šahmanovićevu reakciju. Ističe da mu nije bila namjera da vrši pritisak na Agenciju već da se dodatno razmotri inicijativa koja je vjeruje, za dobrobit plavskog kraja, a nikako na štetu životne sredine.

S druge strane, da niko nije protiv festivala i muzike poručuje Vujisić, ali zaključuje da ne možemo na zaštićenom području organizovati festival sa desetinama hiljada ljudi, a da se ne prekrši zakon koji štiti, između ostalih, i sove.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније