Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Majk Vendling - BBC  [ BBC ]

16. 07. 2024. 08:56   >>  11:55

Izbori u Americi 2024: Džej Di Vens je nekada kritikovao Trampa, a sada je njegov kandidat za potpredsednika

Kako je Džej Di Vens od teškog detinjstva i ljutog kritičara Trampa postao njegov najpouzdaniji saveznik i politički partner.

Dž.D. Vens
Reuters

„Ja sam jedan od onih 'nikad za Trampa'. Nikad mi se nije dopadao."

„Oh moj bože, kakav idiot."

„Gadi mi se."

Ovo su izjave Džeja Dija Vensa iz njegovih intervjua i sa Tvitera iz 2016. godine, kad su ga njegovi memoari Hilbili elegija katapultirali do slave.

Iste godine napisao je saradniku u privatnoj poruci na Fejsbuku: „Stalno mi se smenjuje utisak da je Tramp cinični seronja… ili američki Hitler."

Nekoliko kratkih godina kasnije, Vens se transformisao u jednog od Trampovih najpouzdanijih saveznika.

A nekoliko godina potom, senator iz Ohaja u prvom mandatu sada je uz Trampa kao njegov kandidat za potpredsednika - i, samim tim, rani favorit za republikansku predsedničku nominaciju 2028. godine - sa pouzdano konzervativnim istorijatom glasanja i srednjezapadnim korenima koji će sigurno pomoći u sticanju podrške izbornoj listi na biralištima.

Štaviše, za Vensa je transformacija postala neka vrsta zaštitnog znaka.

Kako je on od odrastanja u teškim uslovima stigao sve do najvećih visina američke politike?

Dž.D. Vens drži govor
Reuters
Vens govori na konzervativnoj konferenciji Tačka prekretnice u Detroitu u junu

Proslavili ga memoari

Vens je rođen kao Džejms Dejvid Boumen u Midltonu, u Ohaju, od majke koja se borila sa zavisnošću i od oca koji je napustio porodicu dok je Dž.D. još bio dete.

Odgojili su ga majčini roditelji, „bakica" i „dekica", kako ih je sa ljubavlju opisao u memoarima iz 2016. godine Hilbili elegija.

Iako se Midlton nalazi u „pojasu rđe" Ohaja, Vens se blisko identifikovao sa korenima porodice neznatno južnije, u Apalačiji, beskrajnom planinskom kopnenom regionu koji se prostire od Dubokog juga do oboda industrijskog Srednjeg Zapada.

On obuhvata neke od najsiromašnijih delova zemlje.

Vens je naslikao iskreni portret iskušenja, putešestvija i loših odluka članova porodice i prijatelja.

A njegova knjiga je zauzela izrazito konzervativni stav - opisavši ih kao hronične trošadžije, zavisne od socijalne pomoći i kao ljude koji uglavnom ne uspevaju da se izvuku iz kaljuge povlačeći se za vlastite pertle.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pisao je o tome kako se uverio da stanovnici Apalačije „reaguju na loše životne okolnosti na najgori mogući način" i da su proizvod „kulture koja podstiče raspad društva umesto da se bori protiv njega".

„Istina je teška", napisao je on, „a najteže istine za brđane su one koje moraju da priznaju samima sebi."

Dok je iskazivao prezir prema „elitama" i ekskluzivnom društvu, samog sebe je predstavljao kao kontrapunkt hroničnim neuspesima ljudi sa kojima je odrastao.

U vreme kad je izašla knjiga, Vens je sam uspeo da se izvuče za vlastite pertle i stigne daleko od Midltona: prvo do američkih marinaca i služenja u Iraku, a kasnije i do Državnog univerziteta u Ohaju, Pravnog fakulteta na Jejlu i posla venčer kapitaliste u Kaliforniji.

Hilbili elegija ga je pretvorila ne samo u autora bestselera, već i u traženog komentatora koga su često pozivali da objasni privlačnost Donalda Trampa među belim glasačima iz radničke klase, a on je retko propuštao priliku da kritikuje tada republikanskog predsedničkog kandidata.

„Mislim da ovi izbori imaju zaista negativan uticaj posebno na belačku radničku klasu", rekao je on u intervjuu iz oktobra 2016. godine.

„Oni pružaju izgovor ljudima da upru prstom u nekog drugog, da upru prstom u meksičke imigrante, ili u kinesku trgovinu, ili u demokratske elitiste, ili u koga god drugog."

Od venčer kapitala do politike

Vens se 2017. godine vratio u Ohajo i nastavio da radi na venčer kapitalu.

On i njegova supruga Uša Čilukri Vens, koju je upoznao na Jejlu, imaju troje dece - Evana, Viveka i Mirabel.

Kao dete indijskih imigranata koja je odrasla u San Dijegu, Uša Vens ima veoma drugačije poreklo od muža.

Ona je takođe pohađala Jejl kao redovna studentkinja i stekla masters na Univerzitetu u Kembridžu.

Posle završenog pravnog fakulteta služila je kao sudska službenica za glavnog sudiju Vrhovnog suda Džona Robertsa i trenutno je parničarka.

Vens se odavno šapatom pominjao kao potencijalni politički kandidat, a on je prepoznao priliku kad je republikanski senator iz Ohaja Rob Portman odlučio da se ne kandiduje za reizbor 2022. godine.

Iako je njegova kampanja ispočetka krenula sporo, dobio je podstrek preko donacije od 10 miliona dolara od bivšeg šefa, uticajne osobe iz Silicijumske doline Pitera Tila.

Ali prava prepreka koja ga je sprečavala da bude izabran u Ohaju u kom su republikanci postajali sve moćniji bile su njegove kritike iz prošlosti na račun Trampa.

On se izvinio za ranije opaske, uspeo je da izgladi stvar i stekne Trampovu podršku, što ga je izdiglo u sam vrh republikanskog sveta i na kraju u sam Senat.

Tramp i Vens
Getty Images
Trampova podrška bila je ključna tokom Vensove kampanje za Senat 2022. godine

U tom procesu Vens je postao sve važniji igrač u svetu politike „Učinimo Ameriku ponovo velikom" - i gotovo se potpuno predao Trampovoj agendi.

U Senatu je bio pouzdani konzervativni glas, podržavajući populističku ekonomsku politiku i nametnuvši se kao jedan od najvećih kongresnih skeptika prema pomoći za Ukrajinu.

Imajući u vidu njegov kratki mandat u Domu pod vođstvom demokrata, predlozi zakona koje je iznosio retko su prolazili dalje i obično bi više slali poruku nego što bi menjali politiku.

Poslednjih meseci Vens je predlagao zakone za uskraćivanje federalnih sredstava koledžima na kojima postoje kampovi ili protesti protiv rata Gaze i Izraela i koledžima koji zapošljavaju imigrante bez papira, na primer.

Ispoljavajući istovremeno ratobornost u spoljnoj politici i stručnost u oblasti finansija, Vens je u martu predložio zakon koji bi isključio kinesku vladu sa američkog tržišta kapitala ako se ne bude pridržavala međunarodnih trgovinskih zakona.

Vens, koji je kršten kao katolik 2019. godine, protivnik je abortusa, ali je nedavno podržao Trampov stav da ovo pitanje treba prepustiti individualnim saveznim državama da one odlučuju o tome.

Kad je njegov komentar o Hitleru prvi put prenesen 2022. godine, njegov portparol ga nije demantovao, ali je rekao da on više ne odslikava Vensove stavove.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније