Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Jovančević, TVCG

16. 07. 2024. 07:50 >> 07:49

IZMJENE ZAKONA NEOPHODNE

Upravni sud zatrpan tužbama zbog ćutanja administracije

Dok se čekaju izmjene zakona o Upravnom sporu ili Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Upravni sud funkcioniše pod opterećenjem. Iz godine u godinu raste broj predmeta kroz koje pojedinci i NVO zarađuju novac od sudskih troškova. Ništa neobično, da im to zakon i ne dozvoljava.

Priliv predmeta, odliv novca. Tako bismo ukratko mogli da opišemo stanje u Upravnom sudu koji je posljednje tri godine zatrpan sa 42 hiljade tužbi. Od toga se najveći broj odnosi na ćutanje administracije.

Miodrag Pešić predsjednik Upravnog suda kaže da je primjetan rast po godinama.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka, kažu da su pojedinci i određene NVO pronašle način da zarade od sudskih troškova.

"Nije cilj da dođu do slobodnog pristupa informacijama, već da kroz ono što im pruža zakon, na žalost, dođu do finansijske dobiti putem sudskih troškova" kazao je Zoran Vujičić iz Azlp-a.

"Za prvih šest mjeseci Upravni sud dosudio je troškova postupka nezakonit rad organa u istom iznosu kao za cijelu prošlu godinu skoro 700.000 eura, a polovina za ćutanje uprave", kaže Pešić.

U pravnoj službi javnog servisa mjesečno pristigne oko 10-ak zahtjeva za slobodan pristup informacijama, na koje se trude da odgovore blagovremeno. No, to nije moguće uvijek kaže Irena Vešović, jer nekad bude i neobičnih pitanja.

"Pitanje koje se odnosi na informaciju o zdravstevnom stanju urednika ili na potrošnju toalet papira u 2023. U tim sitacijama tražimo pojašnjenje li ne dobijemo pojašnjenje već žalbu zbog ćutanja administaracije", kaže Vešović.

Vujičić dodaje da su ta pitanja banalna, ali je suština da se prvostepeni organi zatrpaju da ne mogu da pravovremeno odgovore.

A tužbe podnose uigrani timovi.

"Definitivo da je najveći broj zahtjeva zloupotreba prava. Pojedinci vješto koriste zakon koje im maksimalno ide na ruku", kaže Vujičić.

Predsjednik Upravnog suda ističe da u Upravnom sudu imaju 1.200 tužbi koje je podnijelo jedno fizičko lice za Slobodan pristup informacijama.

"Imali smo jednu NVO koja je podnijela 3.000 tužbi u jednom kratkom periodu u toku dva mjeseca Upravnom sudu, imamo advokata koji ima oko 700 za ćutanje uprave", kaže Pešić.

Rješenje iako naizgled jednostavno zahtijeva učešće svih u sistemu.

"Uz imjene određenih zakona uz reformu organizacije pravosuđa i promjene kolektivne svijesti građana može se izaći iz problema", smatra Pešić.

No, u problemu će Upravni sud biti ukoliko se nešto ne uradi. U Ministarstvu javne uprave kažu nijesu nadležni za zakon o upravnom sporu, ali da će nakon što je Skupština Crne Gore izostavila sa dnevnog reda, pripremiti novi Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније