Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Faruk Šabanović (po agencijama)  [ DW ]

06. 09. 2024. 10:32

Čitaj mi:

Napadač iz Minhena je Austrijanac porijeklom iz BiH

Policija na ulicama Minhena u blizini izraelskog konzulata

Njemački istražni organi smatraju da je pucnjava u blizini izraelskog konzulata u Minhenu bio pokušaj terorističkog napada od strane ubijenog. Prema trenutnim saznanjima, napad se dovodi u vezu s diplomatskom institucijom Izraela, saopšteno je iz Glavnog tužilaštva u Minhenu.

Prema podacima iz istrage, napadač je došao iz Austrije i tamošnje vlasti su ga sumnjičile da je islamista. Ministarstvo unutrašnjih poslova u Beču potvrdilo je izvještaje medija njemačkih javnih servisa WDR i NDR, kao i lista Zidojče cajtung. Prema tim izvještajima, 18-godišnjak je 2023. godine bio prijavljen zbog članstva u terorističkoj organizaciji, pa su sprovedene istrage. Prema podacima austrijske policije, protiv njega je izrečena zabrana posjedovanja oružja koja bi bila na snazi do početka 2028. godine.

Na video-snimku s mobilnog telefona, koji se ubrzo nakon zločina pojavio na internetu, vidi se mladić kako rukuje puškom s bajonetom, nalik onima koje su se koristile u Prvom svjetskom ratu.

Na mobilnom telefonu napadača pronađeni su podaci i video-igrica koji ukazuju na bliskost s islamističko-terorističkom ideologijom

Nije bio poznat vlastima u Njemačkoj

Prema austrijskoj novinskoj agenciji APA, nije se radilo o osobi koja je predstavljala visok bezbjednosni rizik. Međutim, na njegovom telefonu pronađeni su podaci i video-igrica koji ukazuju na bliskost s islamističko-terorističkom ideologijom. Tužilaštvo u Zalcburgu je u aprilu 2023. obustavilo istragu protiv njega, kako je saopšteno iz policije. Razlog nije naveden, ali je rečeno da „18-godišnjak od tada više nije bio u evidenciji policije“.

Prema informacijama WDR-a, NDR-a i Zidojče cajtunga, on njemačkim bezbjednosnim službama do sada nije bio poznat kao radikalni islamista.

Istraga pod vođstvom Centralnog biroa za borbu protiv ekstremizma i terorizma u Njemačkoj sada se fokusira na otkrivanju tačnog motiva napadača, koji je, nakon teškog ranjavanja u pucnjavi, preminuo je na licu mjesta.

Austrijske službe bezbednosti istraživale su napadača zbog sumnje da je širio propagandu za islamistički teroristički savez u Siriji

Sumnja u džihadistička ubjeđenja

Prema informacijama WDR-a, NDR-a i Zidojče cajtunga, radi se o Emrahu I. rođenom 2006. godine u Austriji, čije je posljednje prebivalište bilo u Nojmarktu u Zalzburškoj oblasti. Navodi se da mu je porodica porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

U školi je navodno bio poznat kao strogo religiozan musliman, imao je sukobe s kolegama iz razreda i ispoljavao nasilne fantazije. Tokom pretrage kuće, prema istraživanjima, Okružni ured za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma (LVT) u Zalcburgu pronašao je materijal koji sugeriše da je gajio džihadistička uvjerenja. Očigledno je bio pristalica sirijske terorističke grupe Džabhat al Nusra.

Prema informacijama SWR-a i ARD-a, austrijske službe bezbjednosti istraživale su ga zbog sumnje da je širio propagandu za islamistički teroristički savez u Siriji (HST). Porodica 18-godišnjaka navodno potiče iz tuzlanskog regiona u Bosni i Hercegovini.

Gerhard Karner, ministar unutrašnjih poslova Austrije

Pojačane mjere bezbjednosti

Austrija je, prema riječima ministra unutrašnjih poslova Gerharda Karnera, pojačala mjere bezbjednosti. Državna služba za zaštitu ustavnog poretka (DSN) zbog toga je stupila u kontakt i s izraelskom ambasadom i Izraelskom kulturnom zajednicom. Takođe, kako je rekao Karner, austrijske službe bezbjednosti su u intenzivnoj komunikaciji s njemačkim kolegama.

Njemačke službe bezbjednosti već neko vrijeme upozoravaju da posebno ratna dešavanja u Gazi pogoršavaju raspoloženje među evropskim islamistima i da bi pojedinci mogli da budu motivisani da počine ozbiljna nasilna djela.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније