Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

14. 07. 2024. 08:07

Tramp ranjen u uho, atentator ubijen

Tramp neposredno nakon ranjavanja

Donald Tramp sletio je u Nju Džerzi i napustio avion bez pomoći nakon atentata na njega u Pensilvaniji.

Tramp je prethodno na mitingu pogođen vatrenim oružjem u uho. U publici je smrtno stradao jedan muškarac, a dvojica su ranjeni, prije nego što je obezbjeđenje usmrtilo napadača.

Tramp se oglasio na svojoj društvenoj mreži Truth, poručivši da je metak prošao kroz gornji dio njegovog desnog uveta.

„Pogođen sam metkom koji je prošao kroz gornji dio mog desnog uveta. Odmah sam znao da nešto nije u redu kada sam čuo fijukanje, pucnje i odmah sam osjetio kako je metak prošao kroz kožu. Bilo je dosta krvarenja, pa sam shvatio šta se dešava“, naveo je Tramp.

Zahvalio je Tajnoj službi i svim pripadnicima bezbjednosti na brzom odgovoru nakon pucnjave u gradiću Batleru, gdje je držao posljednji miting pred republikansku konvenciju na kojoj treba da bude izglasan za predsjedničkog kandidata.

  

„Najvažnije, želim da iskažem saučešće porodici osobe koja je ubijena na skupu i da pružim podršku porodici teško povrijeđene osobe. Nevjerovatno je da takav čin može da se dogodi u našoj zemlji“, naveo je Tramp i poruku završio riječima: „Bog blagoslovio Ameriku“.

Zločin su osudili brojni pripadnici američkog establišmenta, a predsjednik Džo Bajden je telefonirao sa Trampom i naveo da se nada da će ga uskoro lično posjetiti.

„Ovo je bolesno. Loše se osjećam zbog ovoga. Ovo je još jedan od razloga zbog kojih se moramo ujediniti. Ne možemo da budemo ovakvi“, rekao je Bajden.

Šta se desilo

Miting u Batleru je tek počeo u 18 sati po lokalnom vremenu i Tramp je držao govor kada se uhvatio za desno uho prije nego što ga je obezbjeđenje (Secret Service) okružilo i spustilo na zemlju.

Fotograf Njujork tajmsa čak je zabilježio put metka koji je došao sa uzvišene pozicije nadomak mjesta mitinga. Pucnji su se čuli na snimku, u publici je izbila panika.

Policijski snajperi uzvraćaju vatru

Tramp je najprije tražio od obezbjeđenja da ga „puste da uzme svoje cipele“ prije nego što ga odvedu, a onda se okrenuo masi i rekao „Fight, fight, fight“ („Borba“).

Bivši predsjednik je potom medicinski zbrinut i nije bio teže povrijeđen.

U publici je ubijen jedan čovjek, a dvojica su ozbiljno ranjeni. Sva trojica su „odrasli muškarci“, saopšteno je.

Ko je napadač?

Agenti obezbjeđenja ubili su napadača. FBI je saopštio da je napadač bio Tomas Metju Kruks. U pitanju je 20-godišnji bijelac iz Pensilvanije.

Na jednom snimku se vidi da je napadač navodno pucao sa obližnjeg krova. S obzirom na rafale koji se čuju, prenosi se da je imao poluatomatsko oružje.

Motivi još nijesu poznati premda na društvenim mrežama kruže brojne teorije.

Poprište napada

Šta sada?

Šefovi Trampove kampanje poslali su poruku saradnicima da se sve predizborne aktivnosti nastavljaju uz pojačane mjere bezbjednosti.

Iduća je republikanska nacionalna konvencija u Milvokiju, navode, „gdje ćemo nominovati našeg predsjednika kako bi bio hrabri i neustrašivi kandidat naše partije“.

„U trenutku tragedije i horora, moramo biti odlučni u misiji da opet izglasamo predsjednika Trampa“, naveli su oni.

Atentat pred izbore koji su ionako bili puni napetosti i netrpeljivosti sigurno će uticati i na ostatak kampanje.

Kako ocjenjuje CNN, „to je po definiciji bio napad na demokratiju i pravo svakog Amerikanca da izabere svog lidera“.

nr (afp, rtr, nyt, cnn)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније