Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Anto Janković (priredio po ARD)  [ DW ]

03. 07. 2024. 05:57

Novi poslovnik: strože kazne za poslanike Bundestaga

Nepristojnost i ometanje biće strože kažnjavani

Onaj ko na plenumu Bundestaga uvrijedi lično druge poslanike ili na sjednici nekog odbora viče, ubuduće bi trebalo da bude strože kažnjen. To predviđa predlog poslanika vladajuće koalicije, socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP).

U njemu se propisuje da ubuduće novčana kazna automatski slijedi ako neki poslanik tokom tri nedelje zasijedanja parlamenta tri puta bude opomenut. Do sada je važilo pravilo iz poslovnika koje glasi: „U slučaju kršenja reda koje nije marginalno ili vrijeđanja dostojanstva Bundestaga, predsjednik može poslaniku da izrekne novčanu kaznu u visini od hiljadu evra, i u slučaju da nije izrečena opomena. U slučaju ponavljanja prekršaja, novčana kazna se povećava na 2.000 evra.“

Dvostruke novčane kazne

Novčana kazna bi sada trebalo da bude udvostručena, dakle na 2.000 evra za prvi prekršaj, odnosno 4.000 evra u slučaju ponavljanja prekršaja. Planirano je, prema navodima političara vladajuće koalicije, da se ove srijede (2. jul) o tom predlogu raspravlja u prvom čitanju.

Novinska agencija dpa prenosi da predstavnici vladajuće koalicije, istina, nisu uspjeli da se dogovore s poslaničkom grupom opozicionih demohrišćana (CDU/CSU) o zajedničkom predlogu, ali da ostaju kod svoga zahtjeva.

„Mi želimo da proširimo i prava opozicionih poslaničkih grupa: npr. javna saslušanja koja oni zahtijevaju moraju ubuduće da budu obavljena u roku od deset nedelja zasijedanja“, izjavila je Filic Polat iz Zelenih. Do sada za to nije bilo nikakvih vremenskih propisa.

Filic Polat (Zeleni) najavljuje i proširenje prava opozicionih poslaničkih grupa

Osim toga, predlaže se i dopuna Poslovnika rečenicom: „Mora se izbjegavati bilo kakva uvredljiva ili diskriminišuća, a naročito rasistička ili seksistička izjava ili ponašanje u odnosu prema drugom članu Parlamenta ili trećoj osobi.“

Veća ovlašćenja za predsjednike odbora

Trebalo bi da budu proširena i ovlašćenja predsjednika odbora. Prema predlogu, predsjednik odbora bi trebalo i formalno da bude u mogućnosti da na sjednicama zavodi red. U slučaju teškog ometanja rada odbora, predsjednik bi mogao da, uz suglasnost kvalifikovane većine, ometača isključi sa sjednice odbora.

Poslovnik Bundestaga većim dijelom potiče iz 1980. godine i zato Johanes Fehner iz SPD-a smatra da je neophodna njegova temeljna modernizacija. Radi se i o tome da se „omoguće živahnije rasprave“, naglašava Štefan Tomae iz FDP-a. Sada bi recimo trebalo da budu dozvoljena i pitanja i primjedbe za vrijeme tzv. „aktuelnog sata“, to jest na raspravama o aktuelnim temama koje mogu da zatraže poslaničke grupe ili najmanje pet odsto poslanika Bundstaga.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније