Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

05. 07. 2024. 12:27 >> 12:27
1

konzervativac

Sunak dao ostavku na mjesto premijera i lidera Konzervativne stranke

Nakon četrnaest godina konzervativac neće biti premijer Velike Britanije. To je rezultat, kako kaže BBC najgoreg poraza Konzervativne stranke u modernoj istoriji.

Laburisti su uvjerljivo pobijedili na izborima čime se otvara put za Keira Starmera na premjerskoj poziciji. Očekuje se da će tokom dana posjetiti kralja Čarlsa.

U posljednjem obraćanju Riši Sunak, prvi britanski premijer azijskog porijekla, dao je zvaničnu ostavku na premijersku poziciju, ali i na mjesto lidera Konzervativne stranke.

"Žao mi je, ovom poslu sam dao sve, ali ste dali jasan signal da se vlada Velike Britanije mora promijeniti. I vaš sud je jedini koji je važan," rekao je Sunak u obraćanju ispred premijerske rezidencije u Downing Streetu.

Najavio je da odlazi i sa pozicije lidera Konzervativne stranke, no, dodao je da ostavku na čelu stranke neće dati odmah već kada se završi zvaničan proces za odabir njegovog nasljednika.

"Važno je da se nakon 14 godina vlade Konzervativna stranka obnovi, ali i da profesionalno i efikasno preuzme svoju ključnu opozicionu ulogu," dodao je odlazeći premijer.

Rekao je i da je zemlja sada snažnija no što je bila prije 20 mjeseci kada je tek došao na poziciju te da je "prosperitetnija, pravednija i otpornija nego 2010. godine."

Prema dosad proglašenim rezultatima, Laburisti su osvojili 411 pozicije, Konzervativci 119, Liberalne demokrate 71, Reform UK četiri i Zeleni četiri mandata.

Među onima koji su pretrpjeli teške poraze u Konzervativnoj stranci je i Liz Truss, premijerka sa najkraćim mandatom, koja je izgubila svoje zastupničko mjesto nakon ovih izbora.

Sunak je bio prvi premijer britansko-indijskog porijekla i najmlađi lider zemlje u moderno doba. Karijeru je započeo kao sekretar ministarstva finansija 2019. godine. Kada je tadašnji kancelar Sajid Javid dao ostavku 2020. godine, tadašnji premijer Boris Džonson imenovao je Sunaka na njegovu poziciju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније