Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rts.rs/M.L.B.

05. 07. 2024. 06:55 >> 06:56

VELIKA BRITANIJA

Istorijska pobjeda laburista, konzervativci poslije 14 godina odlaze sa vlasti

Britanci su glasali. Prve preliminarne procjene poslije zatvaranja birališta u Velikoj Britaniji pokazuju da je Laburistička partija odnijela neprikosnovenu pobjedu nad Konzervativcima.

Konzervativna stranka odlazi sa vlasti poslije 14 godina, pokazuju preliminarne procjene rezultata sa opštih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu održanih u četvrtak.

Izlazne ankete objavljene odmah nakon zatvaranja birališta pokazuju da je najviše glasova osvojila partija Laburista sa 410 mjesta od ukupno 650 u Donjem domu. Za laburiste to predstavlja ogroman dobitak od 209 mjesta. Predviđa se da konzervativci zadržavaju samo 131 mjesto, što je gubitak od čak 241 mjesta.

Četrnaest godina vladavine konzervativaca obilježile su politička i ekonomska previranja, i čak pet konzervativnih premijera koji su samo u posljednjih osam godina boravili u čuvenom Dauning strit 10.

Ko je Kir Starmer, budući premijer

Starmera su članovi stranke izabrali da predvodi laburiste 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpjela svoj najgori poraz na opštim izborima u poslijednjih 85 godina. Odmah je proglasio za svoju misiju da stranku ponovo učini "izbornom".

Četiri godine kasnije Starmer se sprema da preuzme najviši posao u Britaniji.

Kritikovali su ga zbog nedostatka harizme, ali su se njegovi napori da laburiste odvede nazad u centar britanske politike isplatili.

Tokom vođenja stranke, Starmer je metodično zamrzavao elemente krajnje lijevog krila laburista, socijalistički nastrojenog, koji je ojačao pod prethodnim liderom labursita Džeremijem Korbinom.

Iako su laburisti možda izgubili po kojeg lijevo orjentisanog glasača, u cjelini Starmer je imao pobjedničku strategiju.

Prije nego što je došao na čelo laburista bio je na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Javnog tužilaštva. Proglašen je vitezom 2014. godine za zasluge u krivičnom pravosuđu.

Rođen je u južnom Londonu 2. septembra 1962. godine.

Najdžel Faraž konačno ulazi u britansku "visoku politiku"

Ukupna podrška Reformi na nacionalnom nivou premašuje dvocifren broj, pa će tako ova stranka u Donjem domu, prema preliminarnim rezultatima imati 13 mjesta.

Politički analitičari kažu da su antiimigrantske poruke Reforme uticale na to da osvoje dio glasova birača Konzervativne stranke.

Iako Faraž neće uskoro preuzeti vlast, izgleda da se sprema da se vrati u žižu britanske politike, dok se Konzervativci oporave od razornog poraza.

Liberal-demokrate osvojile su 61 mjesto u Donjem Domu prema preliminarnim projekcijama, što je čak 53 mjesta više.

Škotska nacionalna partija osvojila je svega deset mjesta u Donjem domu izgubivši nevjerovatnih 38 mjesta.

Velška partija Plejd karmi osvojila je četiri mesta, jedno više u odnosu na prethodni saziv. Zeleni su osvojili dva mjesta, pokazuju preliminarni rezultati.

Za formiranje većine dovoljna su 326 mjesta, što laburisti uveliko premašuju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније