Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

07. 05. 2024. 11:47

Putinova inauguracija uglavnom bez zapadnih državnika i diplomata

Predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji inauguracije

Vladimir Putin je ponovo zvanično inaugurisan na mjesto predsjednika Rusije i nastaviće da vlada zemljom još šest godina. Ceremoniji u Kremlju, osim predstavnika vlade i oba doma parlamenta, prisustvovale su i visoke strane zvanice i gosti.

Međutim, države-članice Evropske unije očigledno se nijesu složile oko toga kako bi trebalo da reaguju na poziv da njihovi predstavnici prisustvuju ceremoniji. Francuska, Mađarska i Slovačka poslale su svoje predstavnike na Putinovu inauguraciju, kako bi, navele su, održale otvorene kanale za komunikaciju i razgovore.

Njemački ambasador povučen na konsultacije u Berlin

Mnoge druge zemlje, a među njima i Njemačka, nijesu bile zastupljene. U Berlinu smatraju da bi prisustvo bilo neprimjereno s obzirom na ruski napad na Ukrajinu. „Njemačka neće učestvovati u tom događaju“, potvrdila je portparolka njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Osim toga, njemački ambasador u Rusiji Aleksander Graf Lambsdorf i nije u Moskvi. S obzirom na kibernetičke napade na vladajuću njemačku stranku SPD i brojne njemačke kompanije, njemačka vlada je svog ambasadora u Moskvi nedavno pozvala na konsultacije u Berlin. Njemačka vlada za te napade optužuje jedno odjeljenje ruske vojne obavještajne službe.

Ambasador Nemačke u Moskvi Aleksander Graf Lambsdorf

Ni Evropska unija nije poslala svoje predstavnike na ceremoniju u Moskvu. To je ranije najavio portparol Evropske službe za spoljne poslove. Visoki predstavnik Žozep Borelj prethodno se izjasnio protiv učešća EU na Putinovoj inauguraciji.

Da li je Putin za SAD nelegitiman?

Međutim, prema diplomatskim izvorima, bilo je i protivljenja tome u okviru EU. Bilo je navodno i onih koji su upozoravali da odsustvo s ceremonije Rusiji pruža izgovor da ubuduće još više ignoriše diplomatska pravila i norme.

I nijesu samo mnoge zemlje EU odustale od prisustva na svečanoj ceremoniji u Kremlju. Ni Sjedinjene Američke Države nijesu prisustvovale Putinovoj inauguraciji. „Nećemo slati svog predstavnika“, rekao je ranije portparol Stejt departmenta Metju Miler.

A na pitanje da li to znači da SAD smatraju Putina nelegitimnim, Miler je odgovorio: „Ne smatramo da su izbori u Rusiji bili fer i slobodni, ali on je predsjednik Rusije i nastaviće da obavlja tu dužnost.“

Ceremonija inauguracije pred brojnim zvanicama, ali među njima je malo onih iz EU

Vladimir Putin (71) vodi Rusiju od početka milenijuma kao predsjednik ili premijer. U martu je na izborima, kritikovanim zbog manipulacija, potvrdio svoj peti mandat s više od 87 odsto osvojenih glasova.

Evropska unija uputile je oštre kritike na tok izbora. Navela je da rusko biračko tijelo ima „veoma ograničen pristup stvarnim informacijama“, kao i da „nije imalo pravi izbor“ – diskvalifikovano je mnogo kandidata, uključujući i sve one koji su se usprotivili ruskom ratu i napadu na Ukrajinu.

Izostanak značajnih diplomata na Putinovoj inauguraciji jasno pokazuje duboke podjele i napetosti između Rusije i većine zapadnih zemalja.

jr (ard)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније