Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

12. 07. 2024. 10:49 >> 10:57
1
Čitaj mi:

ministarstvo prosvjete

Obustavljeno priznavanje diploma stečenih na fakultetima u BiH koji su pod istragom

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i releventnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore. To je jedan od zaključaka Vlade usvojen na predlog Ministarstva.

Vlada je, saopštili su iz Ministarstva, zadužila Ministarstvo pravde da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova putem međunarodne pravne pomoći i međunarodne policijske pomoći, pribavi informaciju od nadležnih organa BiH koje ustanove visokog obrazovanja su obuhvaćene istragom nadležnog tužilaštva BiH i SIPA-e, kao i da li među licima obuhvaćenim istragom koja su nezakonito sticala diplome ima crnogorskih državljana.

"Međuresorska radna grupa je iz sredstava informisanja u saznanju da nadležno tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sprovode intenzivnu istragu u razotkrivanju nezakonite prodaje i izdavanja obrazovnih isprava na privatnim ustanovama visokog obrazovanja na području Banja Luke, Mostara i Brčko distrikta u BiH. Takođe, kako inostrani mediji navode, na određenim ustanovama visokog obrazovanja koje su obuhvaćene istragom, izdato je najmanje 49 diploma osobama koje su nezakonito kupovale diplome, u vrlo malom obimu ili čak nikako, nisu učestvovale u procesu obrazovanja, kao i da su za kupovinu nezakonitih diploma najčešće plaćali iznose od nekoliko hiljada eura", rekli su iz Ministarstva prosvjete.

Vlada je, na predlog Međuresorske radne grupe, usvojiila i zaključak kojim se zadužuju sva ministarstva i lokalne samouprave, kao i instucije i organe čiji je osnivač drzava, da u roku od 30 dana, pribave i dostave Međuresorskoj radnoj grupi podatke o zaposlenima i strukturi i nivou obrzovanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније