Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ PR CENTAR ]

11. 07. 2024. 11:18 >> 11:18

UNESCO studija

Novinari da izvještavaju o vještačkoj inteligenciji sa jasnoćom i odgovornošću

Novinari bi trebalo da izvještavaju o vještačkoj inteligenciji (VI) sa jasnoćom i odgovornošću, posebno ističući njen brz razvoj, etičke dileme koje sa sobom nosi i značaj pravilnog informisanja javnosti, a važno je i da provjere informacije koje prenose i izbjegavaju senzacionalizam.

To se navodi u UNESCO studiji „Priručnik za nastavnike novinarstva – Izvještavanje o vještačkoj inteligenciji“, koju je preveo i objavio Medijski savjet za samoregulaciju (MSS), u sklopu UNESCO projekta „Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi: Podrška novinarstvu kao javnom dobru“, koji je podržala Evropska unija.

„Razvoj i kontrola VI imaju uticaj na čitavo društvo. To znači da izvještavanje o VI mora informisati publiku o implikacijama same tehnologije, koje sežu izvan samog novinarstva. To na primjer obuhvata izvještavanje o dinamici moći u promjenjivom odnosu između kompanija, državnih organa, građana i racunarskih čipova, kao i između podataka i algoritama“, kaže se u saopštenju MSS.

Ukazali su da dok mnoge primjene VI služe javnom interesu, novinarima treba uvid i ekspertiza da upozore na aspekte poput isključenja, nejednakih prednosti i kršenja ljudskih prava.

„U okviru svoje serije o obrazovanju u novinarstvu, UNESCO-v međunarodni program za razvoj i komunikacija (IPDC) podržao je Svjetski savjet za novinarsko obrazovanje u naručivanju ovog priručnika koji se bavi izvještavanjem o vještačkoj inteligenciji. Cilj je da se inspirišu i osnaže edukatori u novinarstvu kako bi pomogli studentima novinarstva i aktivnim novinarima da se na najbolji nacin nose s jednim od glavnih pitanja našeg vremena“, navodi se u saopštenju MSS.

Pojašnjava se da je jačanje novinarskog obrazovanja jedan od ključnih rezultata koje želi da postigne IPDC, jedinstveni međuvladin program unutar sistema UN-a koji je specijalizovan za razvoj medija.

„Vještačka inteligencija danas značajno utiče na različite sfere društva, uključujući ekonomiju, obrazovanje, zdravstvo i mnoge druge oblasti. Ključno je da novinari provjere informacije koje prenose i izbjegavaju senzacionalizam. Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore, kroz publikaciju „Priručnik za nastavnike novinarstva: Izvještavanje o vještačkoj inteligenciji“, ističe važnost korišćenja jednostavnih primjera i jasnog jezika u izvještavanju“, kaže se u saopštenju.

Iz MSS su pojasnili da priručnik pruža praktične savjete i smjernice kako bi novinari/ke mogli bolje razumjeti i prenijeti složene teme vezane za vještačku inteligenciju na način koji je pristupačan široj publici.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније