Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

19. 06. 2024. 09:46 >> 09:48

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Vještačka inteligencija u Crnoj Gori: Edukacija i odgovorna upotreba ključ za budućnost

Ministarstvo javne uprave (MJU) posvećeno je promovisanju bezbjedne, etične i odgovorne upotrebe vještačke inteligencije. Naš cilj je da kroz edukaciju i otvoreni dijalog pomognemo zajednici da se pripremi za sve buduće izazove, kazao je generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise, Dušan Polović.

Kako su kazali, u okviru projekta Digitalna akademija, uspješno je realizovan Meet Up na temu “Uticaj vještačke inteligencije na svakodnevni život”, u Podgorici.

Predavači na događaju bili su inženjer mašinskog učenja Nikola Bulatović, te UNDP konsultant Goran Paštrović, koji su učesnicima detaljnije govorili o različitim segmentima vještačke inteligencije.

Događaj je otvorio generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise, Dušan Polović, koji je, navode, naglasio značaj razumijevanja modernih tehnologija, imajući u vidu uticaj koje vrše na sve aspekte svakodnevnice.

“Ministarstvo javne uprave prepoznaje značaj ovih tema i posvećeno je promovisanju bezbjedne, etične i odgovorne upotrebe vještačke inteligencije. Naš cilj je da kroz edukaciju i otvoreni dijalog pomognemo zajednici da se pripremi za sve buduće izazove”, kazao je Polović.

Iz resora javne uprave ističu da su u okviru Meet Upa obrađene teme poput osnova vještačke inteligencije, etike i povjerenja, javne i informatičke bezbjednosti, te zloupotrebe i odgovornosti korišćenja vještačke inteligencije.

Interaktivna diskusija o osnovama, etici i bezbjednosti vještačke inteligencije uz naglasak na važnost razumijevanja i odgovorne upotrebe moderne tehnologije.

Meet Up je realizovan kao dio projekta “E usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na COVID19”, koji finansira EU, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

Iz Ministarstva javne uprave su najavili predstojeću saradnju sa Svjetskom bankom, sa kojom će u okviru BEST projekta, definisati strateški pravac i Mapu puta razvoja vještačke inteligencije u Crnoj Gori, u cilju ostvarivanja spremnosti za rješavanje svih potencijalnih izazova i ostvarivanje benefita koje ova oblast donosi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније