Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vanja Rakonjac

23. 06. 2024. 20:42 >> 21:56
1

LIČINA

"Naći rješenje koje će jednako tretirati sve civilne žrtve 90-ih"

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti još čeka Skupštinsku proceduru. Dosadašnji rokovi za usvajanje predloga nijesu ispoštovani, a iz Ministarstva rada i socijalnog staranja najavljeno je da će se taj tekst u julu naći pred crnogorskim poslanicima.

Na određivanje i utvrđivanje naknada o boračkoj i invalidskoj zaštiti u Crnoj Gori se još čeka, kao i na izmjene tog zakona. Parametri i metodologija bili su i ostali u rukama političara. 

“U skupštinsku proceduru se našlo zakonsko rješenje koje je bilo diskriminatorno, koje nije obuhvatalo sve civilne žrtve rata 90. godina. To zakonsko rješenje je usvojeno, a kasnije nije potpisano od tadašnjeg predsjednika države Đukanovića. U međuvremenu je došlo do promjene predsjednika, pa to zakonsko rješenje nije potpisano ni od strane novog, odnosno sadašnjeg predsjednika države Jakova Milatovića. I to zakonsko rješenje kao takvo nije jednostavno usvojeno”, kaže Damir Ličina iz Udruženja "Štrpci protiv zaborava". 

Ličina objašnjava da je Akcija za ljudska prava sačinila prijedlog zakona koji obuhvata sve civilne žrtve rata i koji je predat nadležnom ministarstvu. Odgovora, međutim, nije bilo, ali se sa rokovima spekulisalo. Prvi mart, pa prvi jun. U najavi su novi datumi za skupštinsko usvajanje. 

“Radna grupa pri kraju je sa usaglašavanjem ovog zakonskog rješenja. Ono će biti jedinstveno za sve. Ono što definitivno će biti u ovom zakonu biće predviđene civilne žrtve rata. Znači zakon neće imati nikakav diskriminatorni odnos nego će biti jako percipiran pravično”, kazala je ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.   

A kasnilo se zbog pravičnog sagledavanja i utvrđivanja prava na korisnike boračko-invalidske zaštite. 

“U okviru budžeta se može ići na povećanje tih davanja, a što se tiče instituta civilne žrtve rata, ono će zaista biti propisano ovim zakonskim rješenjem. Mi se nadamo da će tokom jula ovaj zakon biti na javnoj raspravi”, istakla je Nišić. 

“Ohrabruje činjenica to što je resorna ministarka rekla da su pri kraju izrade zakonskog rješenja koje neće biti diskriminatorne i koje će obuhvatiti sve civilne žrtve rata, odnosno rata ili oružanih sukobe 90. godina”, kaže Ličina.

Propisivanje statusa civilnih žrtava rata mora biti jednako i prioritetno za sve. 

“Naučen svim ovim stvarima koje su se dešavale u prethodnom periodu, ja nisam pretjerani optimista, ali hajde da vjerujemo da će se napokon naći zakonsko rješenje koje će tretirati, da ovo naglasim, sve civilne žrtve rata 90. godina”, dodaje on. 

Javna rasprava o izmjenama zakonskog rješenja o boračkoj i invalidskoj zaštiti pa tek onda eventualni zaključci. To liči na iznosi kao plan porodica stradalih u Štrpcima, Murinu i deportovanih bosansko-hercegovačkih izbjeglica. Politikanstvo, kako reče, treba da ustupi prostor dijalogu koji je smjernica ka što skorijem usvajanju prijedloga Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti.

 

20:37

Опширније

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније