Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

29. 12. 2023. 14:23 >> 14:24
1
Čitaj mi:

SKUPŠTINA CG

BS: Osim žrtava u Murinu, izmjenama zakona obuhvatiti i Štrpce

Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, kojim sve civilne žrtve rata nijesu bile obuhvaćene, povučen je danas iz skupštinske procedure, a Bošnjačka stranka apeluje da se izmjenama zakona obuhvate i žrtve iz Bukovice i mjesta Štrpci.

Podsjećamo, klub poslanika Bošnjačke stranke podnio je osam amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koji za cilj imaju jednako tretiranje civilnih žrtava rata, kao i pravo porodice civilnih žrtava rata na pomoć od strane države", saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Poslanik BS Damir Gutić, kazao je da se prvi put uvodi status civilne žrtve rata u neki zakon, međutim, to se, kako je rekao, radi na jedan diskriminatorski način.

"Moram da naglasim da Bošnjačka stranka u potpunosti podržava potrebu da žrtve NATO bombardovanja budu obeštećene na neki način, ali da se to ne radi diskriminatorski i ne na način da se bilo koja druga grupa isključuje. Nadam se da će poslanici većine imati sluha i da ćemo ili usvojiti zakon na način da sve grupacije budu uključene ili da ga nećemo usvojiti u ovakvom diskriminatorskom obliku", kazao je Gutić tokom današnjeg protesta ispred Skupštine pod nazivom “Za sve civilne žrtve rata”.

On je pozvao Skupštinu Crne Gore, kao najveći zakonodavni dom u državi da pokaže da su joj sve žrtve jednako bitne i da nema mjesta njihovom neopravdanom razdvajanju po bilo kojem osnovu.

"Zato i apelujemo da izmjenama navedenog zakona, osim žrtava u Murinu, obuhvatimo i sve ostale žrtve – Deportacije Bošnjaka iz Herceg Novog, Štrpci i Bukovica", kazao je Gutić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније