Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 06. 2024. 06:42 >> 14:44
Čitaj mi:

MHE u Andrijevici

Ignorisan i plan koncesija Uprave za vodu

Ministarstvo enegetike izdalo je 2014. godine preduzeću “Igma enedži” koncesije za hidrocentralu Bradavac, iako je u Planu koncesija Uprave za vode sve od 2010. do 2015. godine stajalo da je to izvorište planirano za fabriku za flaširanje vode.

To se može vidjeti iz dokumenata koje su iz Opštine Andrijevica, odnosno Sekretarijata za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine, dostavili Portalu RTCG.

“To je potpuno jedna apsurdna situacija. 2010. godine je čak i tender za izdavanje koncesija za fabriku za flaširanje vode. I narednih godina u Planu koncesija Bradavac stoji kao lokacija za fabriku za flaširanje vode, a Ministarstvio energetike 2014. godine ipak izdaje ovoj firmi dozvolu da na tom mjestu napravi malu hidrocentralu.

Tako sada voda na lokaciji Bradavac umjesto u flaše, ide u cijevi” – objašnjava sagovornik iz tog sekretarijata.

On kaže da je čak u faslifikovanoj verziji to vrlo nevješto urađeno, pa se pominje i fabrika za vodu na rtom mjestu i mala hidrocentrala.

Portal RTCG je nedavno pisao o tome da falsifikovanjem Prostorno urbanističkog plana (PUP) Opštine Andrijevica mala hidrocentrala “Bradavac” u toj opštini izgrađena je na mjestu gdje je prema originalnoj verziji Prostorno urbanističkoh plana bila predviđena predviđena izgradnja fabrike vode.

Sada je našem portalu dostavljen i Plan koncesija Uprave za vodu za više godina prema kojem je Bradavac predviđen za fabriku za flaširanje vode.

Opštine Andrijevica nedavno je predala Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog falsifikovanja PUP-a. To je urađeno 2013. godine, nakon dolaska demokrastke partije socijalista na vlast u toj sjevernoj opštini.

Naš sagovornik je objasnio da je falsifikovana analogna verzija, odnosno verzija u papirnoj formi, dok je digitalna verzija do danas ostala sačuvana i nepromijenjena, “što je lako provjerljivo”.

Nakon toga na teritoriji opštine Andrijevica, na manjim i većim rječicama koje se sa područja ispod Komova slivaju prema rijeci Lim, niklo je za kratko vrijeme deset malih hidroelektrana.

Te hidroelektrane na godišnjem novou zarade oko četiri miliona eura, a Opština Andrijevica uspijeva preko poreza na koncesije i poreza na na nepokretnosti da od toga prihoduje 300 hiljada eura. Istraživanjem koje je je sproveo resorni sekretrijat o tome kako su te hidrocentrale građene i pod kojim okolnostima, počeli su da isplivavaju zanimljivi detalji koji otkrivaju i moguću pozadinu borbe za lokanu vlast, a načelniku tog sekretarijata Dušku Stojanoviću počele su da pristižu prijetnje.

On je najprije podnio krivičnu prijavu protiv kompanije “Hidroenergija” doo radi utaje poreza, čime je budžet ove sjeverne i siromašne opštine u 2022. i 2023. godini oštećen za 47.950 eura.

Prema pregledu u registru Centralnm registru privrednih subjekata stoodstotni vlasnik ove komapje je M.B. Kompanija je registrovana 2015, godine, a promjena statuta je izvršena u oktobru 2020. godine, neposredno poslije političkih promjena i na državnom i na lokalnom nivou u ovom gradu.

Stojanović tvrdi da je Hidroenergija nadležnom državnom organu za prihode dostavila iskaz o finansijskoj poziciji bilansu stanja, i u njemu iskazali realnu vrijedost mini-hidroelektrana u iznosu od 2.582.350 eura. “Tu vrijednost su bili dužni da prijave i opštinskom poreskom organu, jer se radi o stvarnoj knjigovodstvenoj vrijednosti objekata” – objasnio je Stojavnović.

On je tada rekao da “ako bi makli turbine iz mašinskih kućica, to više ne bi bili poslovni objekti, nego kokošari”.

Tako je počelo, a onda su uslijedila dalje istraživanja koja su otkrivala nove detalje i zloupotrebe, zbog kojih je SDT krivična prijava protiv više službenika/ca nekadašnjeg Ministarstva održivog razvoja, zatim nepoznatog organizatora kriminalne grupe koja je osnovana radi vršenja krivičnih djela za koje se može izreći kazna zatvora od 5 godina ili teža kazna, kao i pravnog lica Juginus d.o.o. Beograd, Andrićev venac 2/2, Beograd, predstavništvo Juginus-Mont Bijelo Polje, ul M.Šćepanovića bb, Bijelo Polje.

Iz ovog sekretarijata su Portalu RTCG kazali da će uskoro biti još novih detalja i da se istraživanje o zloupotrebama prilikom izgradnje malih hidroelktrana u Andrijevici ne završava. “Biće još činjenica i imena i detalja koji su od ineteresa da ih javnost zna” – kazao je Stojanović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније