Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

30. 06. 2024. 14:21 >> 14:22

pošto su žene isključene sa sastanka

Talibanska delegacija prisustvuje skupu UN o Avganistanu

Talibanska delegacija pristala je danas da prisustvuje samitu o Avganistanu u Kataru, pošto su organizatori objavili da će žene biti isključene sa skupa.

Dvodnevni sastanak je treći skup pod pokroviteljstvom UN o avganistanskoj krizi u glavnom gradu Katara, Dohi.

Glavni portparol talibanske vlade, koji predvodi njenu delegaciju, Zabihulah Mudžahid napisao je na društvenoj mreži Iks da se delegacija sastala na marginama sastanka sa predstavnicima Rusije, Indije i Uzbekistana.

Talibani nisu bili pozvani na prvi sastanak, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da su postavili neprihvatljive uslove za prisustvo i na drugom sastanku u februaru, uključujući zahtjeve da se članovi avganistanskog civilnog društva isključe iz pregovora i da se talibani tretiraju kao legitimni vladari zemlje.

Mudžahid je u subotu u Kabulu rekao novinarima da delegacija ide u Dohu "da traži razumijevanje i rješava probleme. Pozivamo sve zemlje da ne napuštaju avganistanski narod u teškim vremenima i da aktivno učestvuju u obnovi i ekonomskom jačanju Avganistana," dodao je.

On je rekao da će razgovarati o pitanjima međunarodnog ograničenja finansijskog i bankarskog sistema Avganistana, izazove u rastu privatnog sektora i vladine akcije protiv trgovine drogom.

Talibani su preuzeli vlast u avgustu 2021. godine tokom povlačenja snaga SAD i NATO nakon dvije decenije rata. Nijedna zemlja nije zvanično priznala talibane kao avganistansku vladu, a UN su rekle da je priznanje gotovo nemoguće dok su zabrane obrazovanja i zapošljavanja žena i dalje na snazi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније