Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

29. 06. 2024. 14:36 >> 14:36

ŠARANOVIĆ - LAKRO

"Crna Gora uspješno doprinosi mirovnim misijama UN-a"

Učešće Crne Gore u međunarodnim operacijama Ujedinjenih nacija jedan je od načina kojima naša država doprinosi promociji mira i stabilnosti, kazao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović. On se na marginama Samita šefova policija država članica Ujedinjenih Nacija u Njujorku, sastao sa podsekretarom UN-a za mirovne misije Žan Pjerom Lakroa.

“Svjesni da je cilj policije Ujedinjenih nacija unapređenje međunarodnog mira i bezbjednosti, te podrške koju pri tome pružaju državama članicama, Crna Gora opredijeljena je nastavku dosadašnje uspješne partnerske saradnje i spremna da jača učešće u mirovnim misijama”, poručio je Šaranović.

Ministar je podsekretara UN-a informisao da Crna Gora najveći doprinos pruža na Kipru, gdje je broj policijskih službenika koji učestvuju u toj operaciji povećan na pet.

“Uvažavajući standarde po pitanju rodne ravnopravnosti, u sastavu crnogorskog kontingenta od 2015. godine nalaze se i policijske službenice koje su dosadašnjim angažovanjima postigle zapažene rezultate u misiji. Naši službenici i službenice odlikovani su i Medaljom UN za služenje miru”, kazao je Šaranović.

Napomenuo je da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova aktivni i u mirovnim misijama UN na Kosovu i Avganistanu, gdje su iskazali visoko profesionalne kvalitete i etičke standarde.

Šaranović je saopštio i da se pripreme crnogorskih službenika za upućivanje u mirovne operacije vrše kontinuirano i da je u cilju proširenja kapaciteta MUP 2023. godine organizovao predmisionu obuku, u saradnji sa Centrom za obuku za operacije podrške miru. On je iskazao otvorenost za mogućnost upućivanja predstavnika u Odjeljenje za mirovne operacije Ujedinjenih nacija u Njujorku, ističući da bi se time na najbolji način omogućila brza razmjena informacija i dao značajan doprinos promociji Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније