Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.V. ]

01. 07. 2024. 12:42 >> 12:43

JEDINSTVENO TRŽIŠTE

Građani i privreda osjetiće benefite pristupa SEPA

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da su izmjene zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma vrlo važne jer se ostvaruju kriterijumi za proširenje SEPA geografskog područja na Crnu Goru.

Kako je naglasio, SEPA (Single Euro Payments Area) predstavlja jedinstveno tržište za plaćanja u eurima, u kojem građani, pravna lica i javne institucije mogu izvršavati bezgotovinske platne transakcije u eurima, primjenom jedinstvenih postupaka, koji se na isti način primjenjuju na cijelom SEPA području. Naglasio je da SEPA područuje obuhvata 36 država.

"Upravljačko tijelo za SEPA je Evropski savjet za plaćanje", rekao je Šaranović.

Poslanik PES Miloš Pižurica rekao je da su prednosti pristupa SEPA brojne, a da će benefite osjetiti građani i privreda, posebno kroz lakša plaćanja i manje naknade. On je podsjetio na procjene da bi digitalna plaćanja mogla da se povećaju do 10 odsto, što bi umanjilo sivu ekonomiju.

"To je i dalje približavanje Crne Gore EU. Pristupanje SEPA važno je za našu dijasporu i članove njihovih porodica u Crnoj Gori posebno", rekao je Pižurica.

On navodi da investicije iz dijaspore mogu da igraju ključnu ulogu u razvoju lokalnih zajednica.

"Siguran sam, kako je bilo i dosad, ono što je važno za građane i evropski put Crne Gore, imaće jednoglasnu podršku u parlamentu. Raduje ambiciozan plan Vlade da Crna Gora bude dio SEPA do kraja godine", rekao je Pižurica.

Poslanik DPS Nikola Milović rekao je da vladajuća većina ne razumije šta su evropske vrijednosti i čini sve da udalji Crnu Goru od EU.

"Ako ovako nastavimo da se ponašamo, evropski put Crne Gore će biti ozbiljno ugrožen. Nama su potrebne realne vrijednosti i zdrava ekonomija. Crna Gora nije država iz koje više dolaze pozitivne vijesti. Turistička privreda je na koljenima. Pogledajte kako smo se pripremili. Pogledajte šta se dešava u Budvi. Ako ovi zakoni ostanu samo slovo, nećemo imati napredak na evropskom putu", kazao je Milović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније