Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

03. 07. 2024. 10:40 >> 10:40

RUSKA KAVKASKA REPUBLIKA

U Dagestanu privremeno zabranjeno nošenje nikaba

U Dagestanu, većinski muslimanskoj ruskoj kavkaskoj republici, privremeno je zabranjeno nošenje nikaba, vela koji pokriva lice, iz "bezbjednosnih" razloga, a to je odlučeno poslije nedavnih napada na crkve i sinagoge.

Taj veo koji pokriva lice i ostavlja samo otvorene oči "privremeno je zabranjen do eliminacije postojećih prijetnji", saopštila je danas najviša muslimanska vjerska instance u Dagestanu u video poruci preko svog Telegram naloga.

Zabrana se pravda prijetnjom za bezbjednost stanovništva te republike u kojoj živi tri miliona stanovnika, na koju je ukazalo ministarstvo zaduženo za pitanja nacionaliteta i vjere.

Napadači su 23. juna simultano napali dvije pravoslavne crkve i dvije sinagoge, kao i policijski kontrolni punkt u Dagestanu, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.

U napadima, za koje još niko nije preuzeo odgovornost, poginulo je 22 osoba, uglavnom policajaca. Istražitelji su krajem juna saopštili i da je i jedan pravoslavni sveštenik među žrtvama.

Napadi su izvršeni tri mjeseca poslije napada na koncertnu dvoranu Krokus siti hol u predgrađu Moskve u kome je ubijeno 145 osoba, a za koji je odgovornost preuzela islamistička organizacija Islamska država.

Malo detalja je objavljeno o identitetu i motivima napadača u Dagestanu. Prema navodima vlasti više njih je ubijeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније