Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

01. 07. 2024. 16:10 >> 16:10

ODBIJENA AMNESTIJA

Pućdemonu prijeti hapšenje

Vrhovni sud Španije odbio je da amnestira bivšeg predsjednika separatističke Vlade Katalonije Karlesa Pućdemona koji u izgnanstvu živi od neuspjelog pokušaja odvajanja Katalonije 2017. godine, i zadržao je na snazi nalog za njegovo hapšenje.

U saopštenju sudu kazuje da je izdata odluka koja kaže da amnestija nije primenljiva za djelo pronevjere sredstava u slučaju Karlesa Pućdemona i da na snazi ostaje nalog za njegovo hapšenje pod optužbom za pronevjeru novca, neposlušnost i terorizam.

Moguća je žalba na tu odluku, piše u saopštenju.

Španski parlament je 30. maja odobrio Zakonu o amnestiji katalonskih separatista koji su bili upleteni u neuspješni pokušaj proglašenja nezavisnosti 2017. godine. To je bila cijena koju je socijalistički premijer Pedro Sančez morao da plati da ostane na vlasti zahvaljujući podršci dvije katalonske separatističke stranke, čiji je to bio jedan od uslova.

Cilj zakona bio je da sud odmah počne povlačenje naloga za hapšenje separatista koji su pobjegli iz zemlje, čak i dok se očekuje razmatranja žalbi na taj zakon što može trajati čak i godinama.

Vrhovni sud kaže da se amnestija odnosi na djelo neposlušnosti, ali ne i na djelo pronevjere novca koje se takođe stavlja na teret Pućdemonu i još dvojici separatista.

Prema tome nalog za hapšenje ostaje na snazi isključivo zbog pronevjere sredstava, a ne zbog neposlušnosti.

Djelo terorizma za koje je Pućdemon takođe optužen u odvojenom predmetu nije razmatrano ovom odlukom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније