Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

26. 06. 2024. 19:43 >> 19:43
Čitaj mi:

ŠPANSKI SUD

Prvi put amnestirani katalonski separatisti, među njima i Puđdamon

Španski sud prvi put je amnestirao katalonske separatiste među kojima su regionalni ministar bivše katalonske vlade Migel Buč, kao i separatistički lider Karles Puđdamon.

Visoki sud Katalonije prvi put je primijenio kontroverzni zakon o amnestiji na ovu dvojicu katalonskih separatista, osuđenih zbog svojih aktivnosti u periodu od 2012. do 2023. čiji je cilj bio sticanje nezavisnosti za ovu špansku pokrajinu, prenosi Euraktiv.

Sud je ukinuo krivičnu i građansku odgovornost za obojicu bivših katalonskih lidera.

Bivši katalonski predsjednik Puđdamon nalazio se u dobrovoljnom egzilu od oktobra 2017. u mjestu Vaterlo kod Brisela do aprila prošle godine kada se nastanio na jugu Francuske.

Puđdamon planira da se vrati u Španiju nakon što je amnestiran.

Španski premijer Pedro Sančez u više navrata je naveo da je zakon o amnestiji ključni element u postizanju "pomirenja" između centralnih vlasti i španske pokrajine Katalonije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније