Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Anto Janković (priredio sa ARD)  [ DW ]

02. 07. 2024. 11:35

Odluka Vrhovnog suda SAD: „Potkopane osnove demokratije“

Tramp je zadovoljan odlukom Vrhovnog suda

Američki predsjednik Džo Bajden oštro je kritikovao odluku američkog Vrhovnog suda u vezi s imunitetom bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Ta odluka s priličnom sigurnošću znači „da nema ograničenja za ono što jedan predsjednik smije da uradi“, rekao je Bajden u govoru u Beloj kući. „To je potpuno novi princip i to je jedan opasan presedan“, naglasio je.

Niko ne stoji iznad zakona, pa ni predsjednik Sjedinjenih Država, rekao je Bajden, obećavši da će on i dalje poštovati granice moći američkog predsjednika, kao što je to, kaže, činio i do sada. „Ali, svaki predsjednik, uključujući i Donalda Trampa, sada će imati slobodu da ignoriše zakon“, dodao je Bajden.

Presudu Vrhovnog suda, kojom je predsjedniku zagarantovana sigurnost od krivičnog progona kad djeluje kao predsjednik, bivši američki predsjednik Donald Tramp doživio je kao kolosalan trijumf. To je pobjeda ustava i demokratije, objavio je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social. Pa i pre toga, 78-godišnji Tramp je u jednom podkastu najavio da će presuda imati veći uticaj na njegovog demokratskog suparnika, 81-godišnjeg Bajdena, nego na njega.

Vrhovni sud, u kojem konzervativci imaju većinu, presudio je da su američki predsjednici zaštićeni od krivičnog progona barem kod obavljanja službenih zadataka. Ali, ne uživaju imunitet kad nezvanično djeluju tokom predsjedničkog mandata. Da li je Trampov pokušaj uticanja na ishod izbora bio zvanično ili nezvanično nezvanično djelovanje? To će morati da odluči niži sud. Time sve manje postaje vjerovatno da će Tramp prije predsjedničkih izbora 5. novembra ove godine biti izveden pred sud.

Bajden je oštro kritikovao odluku Vrhovnog suda

Trampove pristalice slave presudu

I Trampove pristalice, kao na primjer republikanski senator Džej. Di. Vans, pozdravili su presudu Vrhovnog suda. Ona može da uništi tužbu specijalnog istražioca Džeka Smita protiv predsjednika, napisao je Vans na svom profilu na platformi Iks. Smit vodi istragu protiv Trampa zbog pokušaja uticanja na ishod izbora i njegove uloge u jurišu na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Adam Kinzinger, republikanac i oštar protivnik Trampa, kritikovao je na CNN-u presudu Vrhovnog suda ocjenivši da je to potpuno oslobađanje optužbi za događaje od 6. januara.

Oštre kritike iz demokratskog tabora

Demokrate su sa zgražavanjem reagovale na odluku Vrhovnog suda. Vođa većine u Senatu, Čak Šumer, na svom profilu na Iksu ocijenio je da je to „sramotna odluka“ koja bivšem predsjedniku dozvoljava da kršenjem zakona slabi demokratiju.

Bivša predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi napisala je u izjavi da Vrhovni sud tom presudom odstupa od standarda i krši čvrsto američko načelo da niko nije iznad zakona. Javila se i bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton. Ona je na Iksu napisala da će američki narod Donalda Trampa pozvati na odgovornost u novembru.

Juriš Trampovih pristalica na Kapitol

„Tramp je najveća prijetnja demokratiji“

Heris Dan je kao policajac bio na dužnosti prilikom juriša na Kapitol 6. januara 2021. godine. Kaže da ne može da vjeruje da sudije Trampu daju djelimični imunitet. Donald Tramp je još uvjek najveća prijetnja demokratiji, izjavio je taj bivši policajac pred novinarima. To je tako bilo juče, a danas, nakon presude, tako je još više, rekao je Dan – koji se za demokrate kandiduje na izborima za Kongres u saveznoj državi Merilend. Uvjeren je da je Tramp podstakao svoje pristalice na juriš na Kapitol. Dan je naglasio da je lično bio tamo u vrijeme juriša i smatra da su ljudi koji su ga napali djelovali u ime i po nalogu Trampa.

Bivši policajac Akvilino Gonel lično je došao u Vašington, a nakon izricanja presude je izjavio: „Vrhovni sud je upravo dodatno potkopao osnove demokratije. To se apsurdno i opasno.“

Presuda za pravnike nije iznenađenje

Pravnici kažu da ih ne iznenađuje presuda o djelimičnom imunitetu američkih predsjednika. Bivši američki ministar pravosuđa Alberto Gonzales izjavio je na CNBC-u da predsjednik mora da donosi najteže odluke. Za to mu je potrebna fleksibilnost, moć i autoritet. I sve dok djeluje u službenoj funkciji on bi trebalo da bude zaštićen od krivičnog progona, smatra Gonzales.

Istoričarka Lea Rajt sa univerziteta Džons Hopkins kaže da se već više od 50 godina uočava sve jače proširivanje ovlašćenja američkih predsjednika. Ali, činjenica da su sudije Vrhovnog suda prepustile nižem sudu da odlučuje o svakom pojedinačnom slučaju, pokazuje da neki članovi Vrhovnog suda vode računa o neutralnosti i objektivnosti, kaže ona.

Tramp bi u slučaju pobjede mogao sam sebe da pomiluje

Mogu da prođu i mjeseci dok niži sud ne odluči kako presudu Vrhovnog suda treba primjenjivati na Trampa. Tako će se početak suđenja vjerovatno otegnuti do iza predsjedničkih izbora u novembru. Time je gotovo isključena mogućnost osude Trampa prije izbora. A nakon izbora, ako Tramp pobijedi, on bi mogao sam sebe da pomiluje.

Trampovi advokati se trude i oko suspenzije presude suda u Njujorku u kojoj je Tramp već osuđen za falsifikovanje poslovnih dokumenata uoči predsjedničkih izbora 2016. godine, objavili su CNN i Njujork tajms. Stručnjaci sumnjaju u uspjeh tog zahtjeva, ali misle da je moguće odlaganje izricanja kazne koje je planirano za 11. jul ove godine.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније