Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

17. 06. 2024. 21:17 >> 21:17

"taktička pauza"

UN pozdravile izraelske „taktičke pauze“ za isporuku pomoći Gazi

Ujedinjene nacije su danas pozdravile izraelsku objavu "taktičkih pauza" u borbama na pojedinim putevima u Gazi i nadaju se da će to navesti vlasti Izraela da ukinu sve prepreke isporuci pomoći za čitavu palestinsku teritoriju.

Zamjenik portparola UN Farhan Hak izjavio je danas za Asošijeted pres da humanitarne operacije u Gazi moraju biti u potpunosti olakšane i sve smetnje uklonjene.

„Moramo biti u mogućnosti da bezbjedno isporučimo pomoć širom Gaze“, rekao je Hak.

Izraelska vojska je u nedjelju objavila „taktičke pauze“ u borbama danju duž puteva koji vode od Kerem Šaloma, glavnog prelaza za robu prema jugu Izraela do auto-puta sjever jug u Gazi.

Šimon Fridman, portparol odjeljenja ministarstva odbrane Izraela, COGAT, koje nadgleda isporuku pomoći u Gazi, je danas rekao da bi UN tek trebalo da iskoriste prednost nove rute.

Pozdravljajući objavu Hak je rekao da su UN i njeni partneri spremni da osiguraju da ključna pomoć koja spasava živote stigne do onih kojima je potrebna širom Gaze gdje je rasprostranjena katastrofalna glad.

On je izrazio nadu da će to dovesti do daljih konkretnih mjera Izraela kako bi se otklonile prepreke koje su spriječavale valjan humanitarni odgovor u Gazi.

Pošto rat Izraela i Hamasa traje više od osam mjeseci, raseljenim Palestincima je hitno potrebna hrana, voda, sklonište i zdravstvena briga, a mnogi žive u blizini gomila čvrstog otpada, što povećava rizik po zdravlje, upozorio je zamjenik portparola UN.

Potrebno je da Izrael osigura da se ubrza kretanje konvoja pomoći i humanitarnih radnika kroz kontrolne punktove, da svi putevi budu operativni i da gorivo redovno ulazi u Gazu.

Hak je istakao i važnost vladavine prava s obzirom da su očajanje i nedostatak pomoći doveli do gotovo totalnog kolapsa reda i zakona.

U međuvremenu je podsekretar UN za humanitarne poslove Martin Grifits u rubrici mišljenja u Njujork tajmsu objavio da je osiromašena i blokirana Gaza pretvorena u pakao na zemlji dok joj prijeti glad.

On je ocijenio da je humanitarna pomoć ometena i politizovana, a da se glad i bolest šire i da su humanitarni, zdravstveni radnici i novinari pretrpjeli sve neprihvatljive gubitke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније