Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

28. 06. 2024. 06:50 >> 14:41

VLADA

Crna Gora na čelu Komiteta ministara Savjeta Evrope 2026.

Crna Gora će predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope otpočeti u novembru 2026. godine, kada se očekuje da na ceremoniji preuzimanja i zvanično predstavi prioritete svog šestomjesečnog predsjedavanja. To se navodi u Informaciji o predsjedavanju Crne Gore Savjetom Evrope, objavljenoj na sajtu Vlade.

Predsjedavanje se završava u maju 2027. godine, sjednicom Komiteta na nivou ministara vanjskih poslova koja se, po pravilu, održava u državi koja predsjedava.

Održavanje Ministarskog sastanka u Crnoj Gori u maju 2027. godine čini predsjedavanje finansijski i logistički zahtjevnijim, ali i značajnijim, imajući u vidu da bi se radilo o najvažnijem multilateralnom događaju u organizaciji Crne Gore u našoj novijoj diplomatskoj istoriji.

Dodatno, u sklopu predsjedavanja se organizuju tematski sastanci, takođe na ministarskom nivou, u skladu sa tematskim prioritetima koje država definiše za predsjedavanje.

Ključne obaveze MVP i sistema državne uprave

Uzimajući u obzir, sa jedne strane, zahtjevnost predsjedavanja i praksu ostalih predsjedavanja, i sa druge kapacitete državne administracije, kao i mali broj ljudi u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, Ministarstvo vanjskih poslova otpočelo je pripreme u cilju postizanja operativne spremnosti za predsjedavanje.

Nužna blagovremena priprema podrazumijeva kako jačanje kapaciteta unutar Ministarstva, tako i stvaranje šireg funckionalnog međuresornog mehanizma za koordinaciju i komunikaciju, kako bi značajni napori i ulaganja rezultatirali jačanjem vidljivosti i učinka države u multilteralnim okvirima.

Stoga je važno pravovremeno formiranje radnog tima za koordinaciju aktivnosti Crne Gore u kontekstu predsjedavanja, uz učešće svih relevantnih resora, koji bi uključio, između ostalih, predstavnike resora zaduženih za poslove pravde, ljudskih i manjinskih prava, kulture, medija, održivog razvoja, zaštite životne sredine, javne uprave, rada i socijalnog staranja, finansija, unutrašnjih poslova i policije, kao i ostalih institucija (poput zakonodavne i sudske vlasti).

Tokom polugodišnjeg predsjedavanja Komitetu ministara, zahtijeva se često prisustvo ministra vanjskih poslova u Strazburu, koji je u tom periodu predsjedavajući Komitetu ministara.

"Stalni predstavnik Crne Gore u Strazburu vrši dužnost predsjedavajućeg Komitetom ministara na nivou zamjenika, koji se sastaje na nedeljnom nivou. Očekivana su i česta učešća različitih nosilaca najviših državnih funkcija zemlje u Strazburu. MVP, a naročito resorna ministarstva će imati obaveze organizacije, a resorni ministri otvaranja brojnih konferencija, bez obzira na to da li je nivo učešća ministarski ili ekspertski", piše u dokumentu Vlade.

Aktivnosti će se odvijati paralelno u Strazburu i u Crnoj Gori.

Skupština domaćin dva sastanka

Skupština Crne Gore će, u svojstvu člana Parlamentarne skupštine SE (PSSE), biti domaćin dva sastanka radnih tijela PSSE.

Pored programa koji će biti u funkciji ispunjenja zadatih prioriteta predsjedavanja, tu je i kulturni program, koji podrazumijeva redovna gostovanja stvaralaca u Strazburu, a za šta će biti potrebno napraviti odvojeni plan aktivnosti u saradnji sa kulturnim institucijama.

Tehnički aspekat pripreme predsjedavanja je, takođe, zahtjevan, budući da podrazumijeva osmišljavanje i izradu vizuelnog identiteta predsjedavanja i strateški pristup promociji ciljeva i rezultata predsjedavanja.

"Imajući sve navedeno u vidu, crnogorsko predsjedavanje Komitetu ministara Savjeta Evrope je, bez sumnje, politički, organizaciono i finansijski najzahtjevnija obaveza novije crnogorske diplomatije i prva ovakvog obima", navode iz resora vanjskih poslova. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније