Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

03. 06. 2024. 10:13 >> 11:46
Čitaj mi:

Održana prva sjednica žirija

Predloge za Trinaestojulsku nagradu dostaviti do 18. juna

Prijedlozi za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu mogu se podnositi zaključno sa 18. junom 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

Iz tog vladinog resora su kazali da je održana prva sjednica žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade u sastavu: prof. dr Nikola Vukčević, predsjednik žirija, doc. dr Miloje Šundić, Sulejman Kujević, Milivoje Aranitović, prof. Nikola Rakočević, Želidrag Nikčević i doc. dr Adnan Prekić.

Na sjednici koja je održana u petak, kako se navodi u saopštenju, jednoglasno su usvojeni Poslovnik o radu žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade i Obavještenje kojim se poziva javnost da dostavi prijedloge za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu.

Za potpredsjednika žirija izglasan je Želidrag Nikčević.

Iz tog vladinog resora napominju da shodno Zakonu o državnim nagradama, Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade može u 2024. godini dodijeliti Trinaestojulsku nagradu za životno djelo i najviše tri Trinaestojulske nagrade, kao godišnje nagrade s tim da se u jednoj oblasti može dodijeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada za 2024. godinu.

"Predlozi za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu mogu se podnositi zaključno sa 18. junom 2024. godine", saopšteno je iz Ministarstva.

Napominju da se godišnja Trinaestojulska nagrada za 2024. godinu dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi lica ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za rezultate od izuzetnog značaja za Crnu Goru, ostvarene u godini koja prethodi dodjeli nagrade, u oblastima kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, sporta, prirodnih i društvenih nauka, privrede, ekologije, odnosno za djela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva koja doprinose razvoju i afirmaciji Crne Gore.

U jednoj oblasti može se dodijeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada.

Kao godina koja prethodi dodjeli nagrade, smatra se 2023. godina.

"Trinaestojulska nagrada za životno djelo dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, koji je svojim radom i djelovanjem obilježio vrijeme u kojem je živio, čiji je stvaralački put zaokružen i čija djela i stvaralaštvo predstavljaju prepoznatljivo i trajno dobro Crne Gore. Izuzetno, Trinaestojulska nagrada za životno djelo može se dodijeliti i licu koje nije građanin, odnosno državljanin Crne Gore, a porijeklom je iz Crne Gore, koji je pored uslova da je svojim radom i djelovanjem obilježio vrijeme u kojem je živio i čiji je stvaralački put zaokružen,a djela i stvaralaštvo predstavljaju prepoznatljivo i trajno dobro Crne Gore, svojim radom i djelovanjem doprinosio afirmaciji i popularizaciji Crne Gore i njenog kulturno-istorijskog konteksta", navodi se u saopštenju.

Pravo da podnesu prijedlog za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu, imaju državni organ, organ državne uprave, organ lokalne samouprave, organ lokalne uprave, ustanova, privredno društvo, nevladina organizacija, drugo pravno lice, grupa lica, pojedinac i dr.

Predlozi za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu podnose se Ministarstvu kulture i medija, neposredno na arhivi Ministarstva ili preporučenom pošiljkom, na adresu: Ministarstvo kulture i medija, Ulica Njegoševa br. 83, Cetinje, sa napomenom prijedlog za dodjelu (godišnje ili nagrade za životno djelo) Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu.

Prijedlog se podnosi u pisanoj formi sa obrazloženjem i mora sadržati osnovne podatke o predloženom licu i njegovom djelu sa dokazima koji potvrđuju izuzetan doprinos razvoju oblasti za koju se predlaže (za lice koje je predloženo za godišnju Trinaestojulsku nagradu) i koji potvrđuju da je svojim radom i djelovanjem obilježio vrijeme u kojem je živio, da je stvaralački put zaokružen i da njegova djela i stvaralaštvo predstavljaju prepoznatljivo i trajno dobro Crne Gore (za građanina ili državljanina Crne Gore koji je predložen za Trinaestojulsku nagradu za životno djelo) i dokaz da je svojim radom i djelovanjem doprinosio afirmaciji i popularizaciji Crne Gore i njenog kulturno-istorijskog konteksta (za lice koje nije građanin, odnosno državljanin Crne Gore, a porijeklom je iz Crne Gore, a predložen je za Trinaestojulsku nagradu za životno djelo).

"Uz prijedlog za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu, obavezno se podnosi dokaz o državljanstvu ili prebivalištu predloženog fizičkog lica, odnosno o sjedištu predloženog pravnog lica. Ako predloženo lice za Trinaestojulsku nagradu za životno djelo nije građanin,odnosno državljanin Crne Gore, a porijeklom je iz Crne Gore, uz predlog za dodjelu nagrade obavezno se podnosi dokaz o crnogorskom porijeklu", navodi se u saopštenju.

Zavisno od oblasti rada i stvaralaštva, uz prijedlog za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu, podnose se odgovarajući prilozi (objavljeno djelo, katalog, recenzija, stručna kritika i dr.).

"Ako se prijedlog za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu podnosi za autorsko djelo, odnosno izvođenje umjetničkog djela, podnosilac prijedloga je dužan da uz prijedlog dostavi osam primjeraka djela na koju se prijedlog odnosi.
Prijedlog se podnosi u osam primjeraka, uz obrazac koji možete preuzeti na sajtu Ministarstva kulture i medija. Dostavljeni prijedlozi se ne vraćaju i ne nadoknađuju. Neblagovremeni prijedlozi neće se razmatrati", navodi se u saopštenju.

Dodatna obavještenja mogu se dobiti u Ministartsvu kulture i medija, na tel. 041 232-894 kao i na e-mail: aleksandra.popovic@mku.gov.me. Obrasci za prijavu mogu se preuzeti na sajtu Ministarstva kulture i medija www.gov.me/mku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније