Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

06. 04. 2024. 07:00 >> 09:28
Čitaj mi:

REAKCIJE

Kriminal prijeti, Europol pomaže

Novi izvještaji u kojima se konstatuje prisutnost naših državljana kao članova grupa koje su aktivne u kriminalu van teritorije Crne Gore ukazuju da i u narednom periodu treba da unaprijedimo saradnju i sa Europolom i sa našim međunarodnim partnerima, ocijenio je za Portal RTCG poslanik Pokreta "Evropa sad" (PES) Miloš Pižurica. Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore, Ivan Pekić, smatra da je evidentno da nedostaje kadar ne samo u Upravi policije i Agenciji za nacionalnu bezbjednost, već i određeni broj sudija, tužilaca, kako bismo uopšte mogli da pospješimo borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije

Pižurica je istakao značaj policijske agencije Evropske unije i podsjetio da je preko nje naša država dobila SKY prepiske na osnovu kojih su već pokrenuti određeni postupci i akcije.

"To je najbolji način da nastavimo odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako bi pokazali kontinuitet odlučnih akcija koje su se sprovodile u našoj zemlji i koje će se naravno sprovoditi. Takođe i potrebe da nam naši međunarodni partneri iz Europola dostavljaju ovakve informacije, kakve možemo vidjeti u izvještaju. To je jedna veoma važna komponenta za kvalitet rada naših organa u odlučnoj borbi protiv kriminala i korupcije", kazao je Pižurica.

Poručio je da je jako važno da naši nadležni organi, u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, pokazuju prije svega jednu odlučnost, volju da nastave i da unaprijede saradnju, da to bude simbioza volje i želje, zajedno sa konkretnim materijalima sa kojima ćemo raspolagati.

Na pitanje da li je dobijanje IBAR-a izvjesno, posebno ako znamo da EU u kontinuitetu ističe problem organizovanog kriminala i korupcije, Pižurica je rekao:

"Jako smo optimistični kad je u pitanju dobijanje IBAR-a. Međutim, svakako da će dobijanje IBAR-a zavisiti od konkretnih rezultata, prije svega izvršne i zakonodavne vlasti. Kao što već crnogorska javnost zna, uglavnom se ti rezultati očekuju u okviru poglavlja 23 i 24, koji su vezani za vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, tako da smo ubijeđeni da će naši evropski partneri prepoznati konkretne pomake koje smo imali u normativnoj formi ali i nekim odlučnim akcijama nadležnih institucija, koje je kompletirala Skupština."

Dodao je da je jako važno da SDT i novoizabrani VDT nastave sa aktivnostima koje su imali ranije, a koje su pohvaljene i podržane od međunarodnih partnera.

"Mi se nadamo da će se taj kontinuitet nastaviti i to će biti najkonkretniji signal da smo spremni za dobijanje IBAR -a, naravno uz izglasavanje zakona koji su neophodni, i to sredinom juna", zaključio je poslanik PES-a.

"Dobri rezultati SDT i SPO"

Prema jučerašnjem izvještaju Europola o prijetnjama EU od organizovanog kriminala, nekoliko različitih kriminalnih mreža, sastavljenih od članova porijeklom iz bivših jugoslovenskih republika Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, umiješano je u krijumčarenje velikih razmjera, uključujući finansiranje i distribuciju, kokaina iz Južne Amerike na različite evropske destinacije, i šire. 

"Karakteriše ih snažno prisustvo širom EU i regiona Zapadnog Balkana. Oni su takođe uspostavili veoma snažno prisustvo u Latinskoj Americi, iskorišćavajući mogućnosti za korupciju u ključnim lukama i u brodarskim kompanijama. Oni na taj način vrše sveobuhvatnu kontrolu nad snabdijevanjem kokainom. Neke od ovih grupa su takođe specijalizovane i u velikoj mjeri uključene u razne oblike nasilja, profesionalne otmice i pogubljenja, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivom i falsifikovanim dokumentima. Nasilje se uglavnom koristi kao odmazda za izgubljene ili propale pošiljke droge, ali i za sticanje dominacije nad teritorijom ili lancem snabdijevanja“, piše u izvještaju Europola.

S obzirom na to da je Europol učestvovao u razbijanju šifrovanja komunikacije SKY i da je tim putem otkrio učešće mnogih crnogorskih članova kriminalnih grupa u toj komunikaciji u određenim kriminalnim radnjama, nama dovoljno govori da državne institucije, posebno sa aspekta sudstva, tužilaštva i policije, ne rade dovoljno kako bi se suzbio organizovani kriminal ne samo na domaćem planu, već i na transnacionalnom planu, ocijenio je Ivan Pekić za Portal Javnog servisa.

Ocjenjuje da je jedina državna institucija koja u kontinuitetu pravi dobre rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije Specijalno državno tužilaštvo na čelu sa Vladimirom Novovićem i sa saradnicima u Specijalnom policijskom odeljenju.

"Evidentno je da iz mjeseca u mjesec, a tako i iz godine u godinu, najbolje rezultate definitivno te dvije institucije prave i one su zaista jedan reper kako bi trebale i druge institucije koje more biti umrežene i uvezane sa ovim institucijama kako bi se razbile kriminalne grupe u Crnoj Gori i suzbila visoka korupcija. To je jedini način da samo zajedničkom sinergijom dođemo do dobrih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije", ocijenio je predsjednik Internacionalne policijske organizacije.

Na pitanje o IBAR-u, Pekić odgovara:

"U ovakvoj situaciji rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala, a posebno korupcije, sa aspekta pogleda na sudstvo i osuđujuće one presude za razna kriminalna djela i visoku korupciju ne daju dovoljne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Da li će nam Evropska unija zamjeriti u tom dijelu da nam ti rezultati zaista nijesu dovoljni? Ja mislim da hoće."

Istakao je da policija i tužilaštvo moraju da daju kontinuirano dobre rezultate i moraju da imaju dobru saradnju kako bi ti rezultati bili efikasni i efektni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније