Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

02. 08. 2022. 11:45 >> 11:41

SAVEZ DRVOPRERAĐIVAČA

Država da pomogne da se što prije riješi pitanje Željezare Nikšić

Savez drvoprerađivača Crne Gore podržava namjeru nikšićkog privrednika Miodraga Davidovića da kupi Željezaru i tako spasi egzistenciju radnika nekadašnjeg privrednog giganta. Apelovali su na državu da posreduje i dovede do finalizacije procesa prodaje.

Podsjetili su da je prethodni vlasnik, uz sve povlastice doveo firmu do propasti, a zaposlene istjerao na ulicu, u jeku ekonomske krize i neizvjesne jeseni.

"Nikšić, grad sa nekada najjačom industrijom u Crnoj Gori danas je opština u kojoj nema perspektive, u kojoj rade samo kafići i kladionice, a narod se sve više iseljava baš zbog promašenih privatizacija. Firma Neksan je firma koja traje godinama i koja do sada nikada nije dovela u pitanje nijednu svoju investiciju i među rijetkim je preduzećima koje radi u skladu sa zakonom, koja je kao jedina privatna firma rješavala stambeno pitanje svojih radnika i pomagala im u svakodnevnim problemima. Zato treba što prije da država pristupi ovom problemu i pomogne, jer su do sada najviše ispaštali radnici, koji su primali najniže plate u evropskoj industriji i živjeli u neizvjesnosti", navodiu se u saopštenju Saveza.

Mole nadležne da iskoriste ovu priliku kako bi Željezara dobila ozbiljnog investitora koji će se obavezati ugovorom na bolje plate i uslove prema radnicima.

Savez drvoprerađivača Crne Gore traži od Vlade da na isti način preispita i ostale privatizacije u oblasti drvoprerade i poštovanje ugovora koji su potpisani kada su preuzimani državni drvni kombinati za 1 marku, a kasnije otpuštali radnike i zatvarali ih i tako kršili zagarantovana prava radnika koja su potpisali u ugovoru.

"Oko 100 pogona koji proteklih 10 godina ne mogu da dođu do sirovine ne traže da ih vlada pomogne novčano kako bi krenuli sa proizvodnjom i zapošljavanjem radnika, već samo da tender za nabavku sirovine bude u skladu sa zakonom kako bi svi imali jednaka prava, a ne kao posljednji koji je namješten privilegovanim drvoprerađivačima koji su uzeli svu masu po početnim cijenama što će se vidjeti ubrzo na rang listi. Savez traži od premijera i ministra poljoprivrede da ponište namješteni tender, da se uvjere kod komisije da je svu skoro masu preuzela grupa privilegovanih drvoprerađivača i time direktno oštetila budžet Crne Gore, jer da su svi imali ista prava cijena bi bila dva do tri puta veća", naglašavaju u saopštenju.

Ponavljaju da daju punu podršku radnicima Željezare i investitoru Davidoviću da istraju kako bi došlo do rješavanja ovog problema u korist države i radnika, što do sada nije bio slučaj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније