Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Viktorija Kleber (ARD, Kairo)  [ DW ]

30. 07. 2024. 07:04

Tekstilna industrija se opet seli: iz Azije u Sjevernu Afriku

Fabrika tekstila u Maroku

Na ulazu u fabriku tekstila Kristijana Sulejmana na sjeveroistočnoj rubu Kaira roba je spakovana u velike, bijele vreće. Nekoliko muškaraca ih tovari u mali kamion. „Odjeća za egipatske kupce", kaže ovaj njemački preduzetnik egipatskog porijekla.

Godinama je proizvodio uglavnom za egipatsko tržište, no u posljednje vrijeme radi i za strane kupce - sve više i iz Njemačke. „Kad bismo imali i četiri ili pet puta veću fabriku, ne bismo imali problema s narudžbinama", kaže Sulejman.

Porast uvoza odjeće iz Egipta

Više od 30 godina njemačke kompanije proizvode odjeću u Egiptu. Ali od 2021. zabilježen je značajan porast: prošle godine Njemačka je uvezla jedanaest posto više odeće iz Egipta nego godinu dana ranije.

Prema navodima udruženja German Fashion, koja predstavlja oko 350 kompanija njemačke modne industrije, Egipat, Tunis i Maroko spadaju među dobitnike promjena u svjetskim trgovinskim tokovima. "Mnoge kompanije žele da proizvode bliže Evropi", kaže portparolka udruženja Tanja Kron. "Posebno poslije korone, kada su azijske zemlje postale nesigurne u pogledu logistike, mnoge kompanije su strateški usmjerile proizvodnju na bliža mjesta."

​​Žetva čuvenog egipastkog pamuka

Kraće i sigurnije između Evrope i Sjeverne Afrike

Od Sjeverne Afrike do Evrope, preko Sredozemnog mora, put je relativno kratak, jeftin i siguran. Brodovi koji prevoze robu iz Azije trenutno su često primorani, da umjesto preko Crvenog mora, koriste znatno dužu i skuplju rutu oko cijele Afrike. Huti iz Jemena, koji su povezani sa Hamasom, stalno napadaju teretne brodove u Crvenom moru.

Međutim, egipatska tekstilna industrija raste ne samo zbog potražnje iz Njemačke i Evrope, već i Sjedinjenih Država.

Egipat to može da pokrije, kaže Mari Luj Bišara, predsjednica egipatskog savjeta za izvoz odjeće. Egipat ima još kapaciteta, trenutno je iskorišćenost oko 60 procenata, a zemlja stalno ulaže u kvalifikaciju zaposlenih.

"Puno radimo na kvalifikacijama, imamo ljude različitih starosnih grupa koji su u posljednje tri do četiri godine postali kvalifikovani radnici", kaže Bišara.

Pritom mnoge kompanije koriste egipatski pamuk jer su lanci snabdijevanja često kratki.

Povlačenje iz Azije u sklopu "De-Riskinga"

Još uvijek su Kina, Bangladeš i Vijetnam na vrhu svjetske proizvodnje odjeće. Iz ovih zemalja, kao i iz Turske, Njrmačka uvozi većinu tekstila. No udio svih njih na njemačkom tržištu posljednjih godina opada.

Ova tendencija selidbe iz Azije u Sjevernu Afriku nije samo zbog kraćih transportnih puteva, već i zbog toga što njemačke kompanije žele da raspodijele rizik, proizvodeći u različitim svjetskim regionima.

Kina hoće da se reši industrije jeftine radne snage

Uobičajeno je da se tekstilna industrija seli iz zemlje u zemlju, kaže Matijas Freise, profesor za upravljanje lancima snabdijevanja  i nabavku na Visokoj školi u njemačkom Reutlingenu. „Kako se zemlje razvijaju i imaju dostupne tehnologije većeg kvaliteta, u njih ulaze industrije koje bukvalno istiskuju industriju odjeće", kaže Frajze.

Ekonomski, taj razvoj ima smisla. Vijetnam, Indonezija ili Kina trenutno su u tom procesu:

"Kina se skoro razvila u zemlju visoke tehnolgije i kineska vlada zvanično kaže da više ne želi ovu industriju jeftine radne snage", objašnjava Frajze. Peking sada aktivno pokušava da tekstilnu industriju premjesti van Kine.

Fabrika tekstila u Egiptu, Behera

Prilika za Egipat

Kristijan Sulejman zna da može biti jedan od dobitnika ovog razvoja. Prije 17 godina počeo je sa dva zaposlena i dvije mašine kupljene na kredit. Danas zapošljava oko 150 ljudi na 25 mašina. Pokrivaju ceo proizvodni proces od tkanja do šivenja gotovih odjevnih predmeta.

"Izvoz nam je veoma važan, ne samo u tekstilnoj industriji. Egipat ima trgovinski deficit koji je oslabio valutu. Izvoz doprinosi boljem položaju stanovništva", kaže ovaj preduzetnik.

A Egiptu je to hitno potrebno. Jer ekonomija je na dnu, a tekstilna industrija je jedan od rijetkih sektora koji donosi preko potrebne strane valute u zemlju.

Zahvaljujući izvozu, Sulejman je nedavno povećao plate svojih radnika za više od 20 posto. To nije bilo lako, ali je bilo potrebno, kaže Sulejman. Inflacija u Egiptu proždire plate. U aprilu je egipatska vlada objavila da je inflacija 33 posto. Kristijan Sulejman želi da se njegovi radnici osjećaju dobro. On zasad nema problema s narudžbinama - zahvaljujući njemačkoj potražnji. A uskoro bi ih moglo biti još više.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније