Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta/N1/M.L.B.

29. 07. 2024. 21:02 >> 21:01
13

apelovano na jedinstvo

Srbija: Protesti protiv iskopavanja litijuma u nekoliko gradova

Protesti protiv rudarenja litijuma održavaju se u nekoliko gradova i opština Srbije - u Aranđelovcu, Šapcu, Kraljevu, Ljigu i Barajevu.

U Šapcu, sa protesta protiv rudarenja litijuma u Srbiji, apelovano je na jedinstvo svih u borbi protiv iskopavanja tog minerala i kompanije Rio Tinto.

Okupljeni su nosili državne i zastave ekoloških udruženja, a sa skupa je poručeno da u toj borbi nijesu bitne nacionalne, političke i druge razlike.

Na skupu, pod nazivom "Stop Rio Tinto" je ukazano i da i drugim multinacionalnim kompanijama ne smije biti omogućemo da iskopavaju litijum, bilo gdje u Srbiji.

Govornici smatraju da bi rudarenje litijuma uništilo životne sredinu, vodu i vazduh... dok su okupljeni, zviždali i skandirali uvrede na pominjanje imena predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Rio Tinto marš iz Srbije, Rio Tinto nećeš kopati", skandirali su, takođe, građani na protestu.

Poljiprovrednik Milan Ivanović je, u obraćanju okupljenima, apelovao na jedinstvo svih u borbi protiv iskopavanja litijuma. 

Rekao je da je u Mačvi svuda plodna zemllja i da ljudi žive od toga, te se založio za odbranu onog što već postoji.

"Moramo svi složno da branimo ovo naše, što imamo, samo proizvodnja zdrave hrane", kazao je on.

U Kraljevu je, protesnom šetnjom, protest protiv rudarenja litijuma praktično završen, prenijela je televiziija N1.

Prethodno je aktivista Nebojša Kovandžić iz udruženja "Ne damo Ibar" optužio vlast da je uzurpirala sve u Srbiji.

"Uzurpirali su, pored svih ustanova, i naše rijeke, šume... Posljednjih sedam, osam godina uspjeli su da posijeku 40 osto šuma u Srbiji", naveo je Kovandžić.

Kako je dodao, vlast radi sve za svoje interese, a nikad za interese građana, nakon čega se čulo: "Lopovi, lopovi", prenijela je ta televizija.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније