Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Beta

29. 07. 2024. 21:23 >> 21:23

OGRANIČENJE MANDATA

Bajden objavio predlog reformi Vrhovnog suda SAD

Predsjednik SAD Džozef Bajden objelodanio je danas dugo očekivani predlog za izmjene u radu Vrhovnog suda te zemlje, pozvavši američki Kongres da vremenski ograniči mandat devetoro sudija i da uvede obavezni kodeks njihovog ponašanja.

Bajden je takođe pozvao poslanike Kongresa da usvoje ustavni amandman kojim bi se ograničio imunitet predsjednika države.

Bijela kuća je danas objavila osnovne ideje Bajdenovog predloga, iako on po svoj prilici nema šanse da dobije podršku Kongresa u kojem republikanci imaju tjesnu većinu u Predstavničkom domu, a demokrate tjesnu većinu u Senatu, pri čemu se sve dešava samo 99 dana uoči izbornog dana u kojem se biraju predsjednik države i predstavnici u Kongresu.

Međutim, demokrate kojima Bajden pripada smatraju da bi to moglo da opredijeli glasače kad razmišljaju o svojim opcijama u neizvjesnoj izbornoj trci.

Bajden predlaže da se prestane sa doživotnim imenovanjem sudija Vrhovnog suda i da Kongres treba da usvoji sistem prema kojem trenutni predsjednik može da imenuje po jednog sudiju na svake dvije godine, i mandat sudije bi bio 18 godina. Prema Bajdenovim riječima, to bi dovelo do neke regularnosti u izmjenama sastava sudija i dovelo do nekakve predvidivosti u nominovanju.

Predsjednik SAD predlaže i da Kongres usvoji etički kodeks za sudije Vrhovnog suda prema kojem bi one morale da prijavljuju poklone, uzdrže se od javne političke aktivnosti i izuzmu se iz postupaka u kojima oni ili njihovi supružnici odnosno supruge imaju finansijski ili drugi sukob interesa.

Bajden traži i da Kongres usvoji ustavni amandman kojim bi se oborila nedavna odluka Vrhovnog suda prema kojoj bivši predsjednici uživaju široki imunitet od krivičnog gonjenja.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris, koja će poslije Bajdenovog povlačenja iz trke za reizbor vjerovatno biti demokratski takmac Donaldu Trampu iz Republikanske partije, veoma brzo je podržala prijedlog, rekavši da postoji "jasna kriza povjerenja s kojom se Vrhovni sud suočava".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније