Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

14. 06. 2022. 13:36 >> 13:34
2

SAVEZ DRVOPRERAĐIVAČA

Abazović i Joković da zaustave nove malverzacije sa koncesijama na šume

Savez drvoprerađivača apelovao je na premijera Dritana Abazovića i potpredsjednik Vlade Vladimira Jokovića da hitno reaguju i zaustave privilegovane drvoprerađivače da i ove godine, kako su kazali, u džepove stave 100 miliona eura iz crnogorskih šuma. Kako ističu, počelo je lobiranje pojedinih službenika Uprave za šume i Ministarstva poljoprivrede da se vrate pravila starih tendera kao što su bodovi na kadrovsku osposobljenost (radnike) i bodovi na tehničku osposobljenost.

Kako navode u saopštenju,  bodovi na radnike, pogotovo kada su se bodovali radnici iz prošle godine, bili su suprotni zakonu.

"Radnici sa invaliditetom, koliko god nehumano zvučalo, su omiljeni radnici privilegovanih drvoprerađivača, jer pojedine firme imaju 50 radnika od kojih je 36 njih sa invaliditetom. A razlog je što država firmama koje zapošljavaju radnike sa invaliditetom refundira 75% od zarade, pa ove privilegovane firme više zarađuju na manipulisanju ljudima i državom, nego na svojim pilanama", naglašavaju u Savezu.

Poznato je, kako dodaju i da su ti privilegovani koncesionari prije nekoliko godina kao radnike prijavljivali pokojnike, konobarice, prodavačice, penzionere.

"Što se tiče bodova na tehničku osposobljenost, i oni su rezervisani kao sigurni bodovi za privilegovane koncesionare, jer svake godine lažiraju dokumentaciju da posjeduju finalnu proizvodnju i tako uz pomoć članova komisije iz Uprave za šume i Ministarstva, a na štetu ostalih koncesionara, mimo zakona dobijaju maksimalne povlastice na tenderu", navode u saopštenju.

Ističu da Ministrstvo i Uprava nijesu kažnjavali drvoprerađivače koji su izvozili oblovinu iako je to bilo zabranjeno. Takođe, nijesu stopirali kod Uprave carina izvoz te robe što se vidi iz podatka 2015. godine da je izvezeno oko 60.000 m3 oblovine od privilegovanih drvoprerađivača, a da ne pričamo za period 2011,2012,2013,2014…

"Pored svih malverzacija kojima se bave oni i oni koji im pomažu radi ličnih interesa, ti službenici godinama opstaju u pomenutim državnim institucijama i ne trpe nikakve posljedice, već uvećavaju svoju imovinu i finansijsku sposbnost. Začudio nas je i stav službenika Ministarstva poljoprivrede, resora koje je prošle godine zastupao stav da je cijena prioritet pri bodovanju, ove godine naprasno mijenjaju mišljenje i hoće da vrate stare uslove na tenderu, pa se nameće pitanje da li su prošle godine tvrdili pazar za bolju nagradu. Apelujemo na premijera Abazovića i potpredsjednika Vlade i resornog ministra Jokovića da stopiraju ogoljenu namjeru pojedinca da nastave da nezakonito profitiraju, na štetu ostalih koncesionara i države", naglašavaju u Savezu.

Kako poručuju, ukoliko nadležni ne stopiraju nastavak pohare Savez drvoprerađivača obratiće se tužilaštvu, a sa građanima i NVO aktivistima organizovaće proteste.

Njihovi predlozi su da se kao bodovna osnova na tenderu stavi 20% za razvoj lokalne zajednice, koja je u prethodnih decenija ispaštala upravo zbog privilegovanih i njihovih sprega sa nadležnima.

"Predlažemo da 80% čini cijena, kako bi prihodi od drvnog resursa išli u budžet uvećani pet puta.
Ako bi bili bodovi na razvoj lokalne zajednice 20% i na cijenu 80% došlo bi do razvoja lokalne drvne industrije, zapošljavanja 1.000 radnika, što bi u konačnom dovelo do boljeg standarda na sjeveru Crne Gore", smatraju u Savezi drvoprerađivača CG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније