Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

29. 07. 2024. 21:41 >> 21:41

RAT U GAZI

Izraelska vojska ispituje devet vojnika zbog navodnog zlostavljanja pritvorenog Palestinca

Izraelska vojska je danas saopštila da ispituje devet vojnika osumnjičenih da su zlostavljali pritvorenika u zatvoru u kojem se drže Palestinci uhapšeni tokom rata u Gazi.

 

Izraelski civili su protestovali ispred vojne baze u kojoj se ispituju ti vojnici, dok su drugi, takođe u pokušaju da pokažu podršku, provalili u zatvor gdje je Palestinac navodno zlostavljan.

Vojni portparol je potvrdio za Frans pres da je devet vojnika "odvedeno na ispitivanje" u vezi sa tim slučajem.

Otvorena je istraga "navodnog zlostavljanja" pritvorenika u bazi Sde Teiman koja je služila za pritvaranje Palestinaca od početka rata u Gazi 7.oktobra prošle godine.

Poslije početka borbi između ekstremista Hamasa i izraelskih snaga u Gazi agencije UN, borci za ljudska prava, zvaničnici na teritoriji kojom vlada Hamas i bivši zatvorenici koje je intervjuisao Frans pres su svi rekli da je bilo zlostavljanja u zatvoru.

Izraelska vojska je tvrdila da su uslovi pritvora u skladu sa međunarodnim pravom.

Izraelski mediji su izvijestili da je pritvorenik koga su navodno zlostavljali neki izraelski vojnici Palestinac.

Palestinski klub zatvorenika je optužio zatvorske čuvare za seksualno zlostavljanje palestinskog pritvorenika.

"To je novi zločin silovanja protiv pritvorenika u Sde Teimanu koji je počinila grupa zatvorskih čuvara", rekao je Abdulah al-Zaghari koji predvodi nevladinu organizaciju.

Nekoliko izraelskih ultradesničara je otišlo do Sde Teimana kada su čuli da se vojnici ispituju da im pokažu podršku, a neki su pokušali silom da uđu. Snimak tih nereda su objavile izraelske TV mreže.

Na snimku se vide i izraelski civili kako protestuju u vojnoj bazi gdje se vojnici ispituju.

Ministar nacionalne bezbjednosti Izraela Itamar Ben-Gvir, ultradesničar, je na platformi Iks objavio upozorenje: "Dalje ruke od rezervista".

Najviši izraelski zvaničnici, uključujući premijera Benjamin Netanjahua i načelnika Generalštaba Hercija Halevija, su osudili proteste i upad u vojnu bazu, posebno u vrijeme rata.

Amnesti internešenel je u junu pozvao Izrael da okonča neograničeno pritvaranje Palestinaca iz Gaze i mučenje u zatvorima.

Ta organizacija za ljudska prava je dokumentovala 27 slučajeva, uključujući pet žena i jednog 14-godišnjeg dečaka, koji su bili pritvoreni do četiri i po mjeseca bez kontakta sa porodicama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније