Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

M.M.Lj.

11. 07. 2024. 07:44 >> 07:44

PLAV

Dani borovnice donose raznovrstan program

Ove godine, 24. Dani borovnice donose raznovrstan program koji slavi plodove plavskog kraja i okuplja dijasporu, ljubitelje prirode, kulture i dobre hrane. Posjetioci će uživati u brojnim događajima, uključujući degustacije, izložbe, sportske aktivnosti i kulturne programe. Manifestacija nudi priliku za upoznavanje sa specifičnostima plavskog kraja i uživanje u ljepotama.

Na platou Centra za kulturu u Plavu, prvi dan manifestacije započinje uzbudljivom šahovskom simultankom.

“Velemajstori Nikola Đukić i Milan Draško će izazvati sve prisutne na igru, pružajući priliku za nezaboravno šahovsko iskustvo. Ovaj događaj obećava vrhunski spektakl i priliku za ljubitelje šaha da igraju protiv proslavljenih velemajstora”, navodi se u saopštenju ožidara Proročića.

DRUGI DAN, 16.07 (Utorak) 

19:00 h - Smotra folklora (Dom kulture Murino) 

Drugi dan manifestacije donosi bogatstvo tradicionalne muzike i plesova kroz smotru folklora u Domu kulture Murino. Posjetioci će moći uživati u živopisnim nastupima koji oživljavaju kulturnu baštinu ovog kraja. Smotra folklora predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje autentičnog narodnog stvaralaštva. 

20:30 h - Promocija plavsko-gusinjske muzike, Etno grupa „Teferidž” (Trg Plav) 

Veče se nastavlja na Trgu Plav uz promociju plavsko-gusinjske muzike koju će izvesti etno grupa „Teferidž”. Ovaj događaj slavi muzičko naslijeđe regiona kroz zvuke tradicionalnih instrumenata i melodija. Posjetioci će imati jedinstvenu priliku da uživaju u autentičnoj muzici koja odiše duhom ovog kraja. 

TREĆI DAN, 17.07 (Srijeda) 

20:00 h - Promocija knjige ,,Uski prolaz” i izložba grafike - dr Senadin Pupović (Trg Plav) 

Treći dan manifestacije donosi kulturni događaj na Trgu Plav sa promocijom knjige „Uski prolaz” i izložbom grafika dr Senadina Pupovića. Promoteri, uključujući književnog kritičara Bogića Rakočevića i pisca Božidara Proročića, predstavit će djelo, uz muzičku pratnju autora. Ovaj događaj je idealna prilika za ljubitelje književnosti i vizuelne umjetnosti da upoznaju rad ovog istaknutog autora. 

21:00 h - Dječije pozorište (Trg Plav) 

Veče završava u veselom tonu sa dječijim pozorištem na Trgu Plav. Ova predstava će obradovati najmlađe posjetioce, pružajući im trenutke smijeha i zabave. Dječije pozorište nudi interaktivno i edukativno iskustvo koje će oduševiti djecu i njihove roditelje. 

ČETVRTI DAN, 18.07 (Četvrtak) 

19:30 h - Autorsko veče Božidar Proročić (Moderator: Salko Luboder) 

Na Trgu Plav, autorsko veče Božidara Proročića predstavlja jedinstvenu priliku da se upoznate sa radom ovog istaknutog autora. U razgovoru sa Salkom Luboderom, Proročić će podijeliti svoje misli, inspiraciju i radove, pružajući publici uvid u njegovu književnu stvaralaštvo i doprinos manjebrojnim narodima. Ovo veče obećava bogat kulturni doživljaj za sve ljubitelje književnosti. 

20:30h – Muzička škola Berane – PU Plav (Trg Plav) 

Trg Plav će biti ispunjen melodijama kada Muzička škola Berane i PU Plav predstave svoje talentovane učenike. Ova muzička manifestacija je savršena prilika za uživanje u izvođenjima mladih muzičara koji će pokazati svoj trud i talent. Posjetioci će moći da uživaju u različitim muzičkim žanrovima i njihobom izvođenju. 

21:00h - Bjelopoljski tamburaši i Saška Rakonjac (Trg Plav) 

Veče završava uz živahne zvuke Bjelopoljskih tamburaša i glas Saške Rakonjac. Ovaj koncert na otvorenom donosi kombinaciju tradicionalne i moderne muzike koja će rasplesati i razveseliti publiku. Tamburaši i Saška Rakonjac će stvoriti nezaboravnu atmosferu na Trgu Plav. 

PETI DAN, 19.07 (Petak) 

10:00 h - Obilazak prirodnih ljepota planine Čakor - Mokra (Polazak Dom kulture Murino) 

Petak započinje avanturističkim obilaskom prirodnih ljepota planine Čakor i Mokra. Polazak ispred Doma kulture Murino vodi učesnike kroz predivne pejzaže i netaknutu prirodu ovog područja. Ova šetnja je savršena za sve ljubitelje prirode i planinarenja. 

19:00 h - Promocija knjige “Isti snovi” Autor, Rasim Rale Gutić 

Večernji dio programa nastavlja se promocijom knjige „Isti snovi“ autora Rasima-Raleta Gutića. Ovaj događaj pruža priliku da se bliže upoznate sa stvaralaštvom Gutića i njegovim najnovijim knjigom. Promocija će biti idealna za sve ljubitelje literature i pisane riječi. 

20:00 h - Plavski zagrljaj stihom-festivalsko veče i promocija antologije “Zagrli me stihom” (grupa autora) (Centar za kulturu) 

Centar za kulturu će prirediti festivalsko veče posvećeno poeziji, đe će se promovisati antologija „Zagrli me stihom“. Grupa autora će predstaviti svoje radove kroz recitacije, stvarajući magičnu atmosferu ljubavi prema stihu i poeziji. Ovo je događaj koji ne smijete propustiti ako volite poeziju. 

19:30 h - Maskenbal „Borovnica“ (na temu “Dani borovnice”) - Šanta Panta (Trg Plav) 

Veče završava veselim maskenbalom „Borovnica“ na Trgu Plav, đe će se učesnici maskirati na temu Dana borovnice. Uz program Šanta Panta, ovo će biti zabavan događaj pun kreativnosti i smijeha, posebno za najmlađe. 

ŠESTI DAN, 20.07 (Subota) 

Dan sporta 

10:00 h - Memorijalni rafting Alem Šarkinović, skokovi i takmičenje u plivanju, vaterpolo utakmica (Plavsko jezero-splavovi) 

Subota je posvećena sportskim aktivnostima na Plavskom jezeru. Memorijalni rafting Alem Šarkinović, skokovi i takmičenje u plivanju kao i vaterpolo utakmica pružiće dan prepun adrenalina i takmičarskog duha. Ovi događaji su savršena prilika za sve sportske entuzijaste. 

20:00 h - Izložba Matice crnogorske “13.Jul 1941 - godine prkosa i ponosa (Galerija Centra) 

Večernji program započinje izložbom Matice crnogorske koja obilježava 13. jul 1941. godine. Ova izložba pruža dubok uvid u značaj, hrabrost i važnost tog perioda kroz vizuelnu umjetnost. Izložba će biti postavljena u galeriji Centra za kulturu. 

20:30 h - 3x3 Plav (basket turnir) (Trg Plav) 

Trg Plav će biti mjesto uzbudljivpg basket turnira 3x3. Ovo sportsko veče okuplja košarkaške entuzijaste i timove koji će se nadmetati u dinamičnom formatu igre. Turnir obećava napete utakmice i sportsku zabavu za sve posjetioce.

SEDMI DAN, 21.07 (Nedjelja) 

20:30 h - Beskompromisni stand up / Semir Gicić (Trg Plav) 

Sedmi dan manifestacije donosi smijeh i zabavu uz beskompromisni stand up Semira Gicića. Na Trgu Plav, Gicić će svojim humorom i šalama donijeti osmijehe na lica publike, pružajući savršen završetak Dana borovnice. 

OSMI DAN, 22.07 (Ponedjeljak) 

19:00 h - Promocija knjige “Pitomina divljih predjela” Gojko Knežević (Dom kulture Murino) 

Veče započinje promocijom knjige „Pitomina divljih predjela“ autora Gojka Kneževića u Domu kulture Murino. Uz prisustvo istaknutih govornika poput Miroslava Doderovića, prof. dr Halila Markišića, Darka Jovovića i moderatora Dražena Garčevića, publika će imati priliku da se upozna sa Kneževićevim djelom koje slavi prirodne ljepote. Ovaj događaj obećava posebno lijepu književnu veče. 

21:00 h - Koncert – Danijel Alibabić (Trg Plav)

Veče se nastavlja koncertom popularnog izvođača Danijela Alibabića na Trgu Plav. Njegov nastup garantuje nezaboravan muzički doživljaj za sve prisutne, svirajući hitove koji će rasplesati i razveseliti publiku. Ovo je savršena prilika za ljubitelje dobre muzike da uživaju u live performansu.

DEVETI DAN, 23.07 (Utorak)

18:00 h - Sajam poljoprivrede, ručne radinosti i dan meda (Trg Plav)

Sajam poljoprivrede, ručne radinosti i dan meda na Trgu Plav okuplja lokalne proizvođače i zanatlije. Posjetioci će moći da degustiraju borovnice i proizvode od borovnice, takođe da uživaju u izložbi domaćih rukotvorina i meda. Ovaj događaj slavi bogatstvo i raznovrsnost plavskog kraja.

19:00 h - "Borovničasta bajka Plava - Kolač koji osvaja" (ŽOK SO Plav) (Trg Plav)

Trg Plav će biti domaćin slatkoj manifestaciji "Borovničasta bajka Plava - Kolač koji osvaja", gdje će posjetioci moći da uživaju u različitim kolačima od borovnice. Ovaj događaj je prava poslastica za sve sladokusce i ljubitelje borovnica, pružajući priliku za degustaciju kreativnih i ukusnih deserata.

20:00 h - Promocija knjige “Narodna apoteka” autora Aleksandra Saše Gostiljskog (Trg Plav)

Večernji program nastavlja se promocijom knjige „Narodna apoteka“ autora Aleksandra Saše Gostiljskog. U prisustvu akademika Zlatka Bulića, mr Halila Markišića, dr Dragana Dragojevića i samog autora, publika će imati priliku da se upozna sa korisnim savjetima i tradicionalnim receptima iz narodne medicine.

20:00 h - Zvuci zavičaja (Dom omladine Velika)

Paralelno sa promocijom knjige, Dom omladine Velika će ugostiti muzički događaj "Zvuci zavičaja". Ovaj koncert predstavlja priliku da se uživa u tradicionalnoj muzici koja odiše duhom i kulturom ovog kraja.

DESETI DAN, 24.07 (Srijeda)

21:00 h - Kulturna ruta (Trg Plav)

Kulturna ruta na Trgu Plav vodi posjetioce kroz bogatstvo kulturne baštine Plava. Ovaj događaj će predstaviti raznovrsne aspekte kulturnog naslijeđa, uključujući istorijske spomenike, običaje i tradicije, pružajući sveobuhvatan uvid u kulturni identitet ovog kraja.

JEDANAESTI DAN, 25.07 (Četvrtak)

20:00 h - Defile i smotra folklora (Trg Plav)

Trg Plav će oživjeti uz defile i smotru folklora, đe će se predstaviti kulturno-umjetnička društva kao što su Kud „Plavsko jezero“, Kud „Džafer Nikočevič“, Kud „Vesna“, Kud „Komovi“, Kud „Tekstilac“, Kud „Bihor“, Kud „Vrelo Ibra“, Kud „Ljiljan“ i Kud „Maja Karanfil“. Ovaj događaj je prava poslastica za ljubitelje folklora i tradicionalne muzike.

DVANAESTI DAN, 26.07 (Petak)

21:00 h - Koncert Adil Maksutović (Trg Plav)

Veče završava uz koncert Adila Maksutovića na Trgu Plav. Njegov emotivan glas i popularni hitovi obećavaju nezaboravan muzički doživljaj koji će oduševiti sve prisutne. Ovaj koncert je idealna prilika za uživanje u vrhunskoj muzici na otvorenom.

TRINAESTI DAN, 27.07 (Subota)

10:00 h - Berba borovnice u Nacionalnom parku Prokletije (Polazak-Plato Centra za kulturu)

Dan započinje avanturističkom berbom borovnica u Nacionalnom parku Prokletije. Polazak sa Plato Centra za kulturu vodi učesnike kroz predivne pejzaže ovog nacionalnog parka, gdje će imati priliku da učestvuju u berbi i uživaju u prirodi.

20:30 h - Plesna grupa „Habanera“ - Bar (Trg Plav)

Veče se nastavlja nastupom plesne grupe „Habanera“ iz Bara na Trgu Plav. Njihove koreografije i plesni performansi oduševiće publiku, pružajući dinamičan i umjetnički doživljaj.

ČETRNAESTI DAN, 28.07 (Nedjelja)

08:00 h - Putačama Hrida (Okupljanje ispred Turističke organizacije Plav)

Jutro počinje planinarskim pohodom "Putačama Hrida", sa okupljanjem ispred Turističke organizacije Plav. Ova aktivnost pruža priliku za uživanje u prirodnim ljepotama i rekreativnom hodanju kroz predivne pejzaže.

20:30 h - Pozorište za djecu “Siromašni Romeo” Dramski studio Centra za kulturu “Husein Bašić” Plav (Trg Plav)

Veče završava predstavom za djecu "Siromašni Romeo" u izvođenju Dramskog studija Centra za kulturu „Husein Bašić“ Plav. Ova predstava će zabaviti i edukovati najmlađe, pružajući im nezaboravno pozorišno iskustvo.

PETNAESTI DAN, 29.07 (Ponedjeljak)

19:30 h - Muzičko-poetsko veče “Ima li đe” promocija knjige “Molitve nježnosti” autorke Jelene Božović (Plato uz splavove)

Veče započinje muzičko-poetskim događajem „Ima li đe“ na Platu uz splavove, uz promociju knjige „Molitve nježnosti“ autorke Jelene Božović. Uz moderatorku Nine Jovović, ovo veče obećava bogatstvo poezije i muzike koje će dotaknuti srca prisutnih.

21:30 h - Muzika uz frulu, harmoniku i tamburu (Trg Plav)

Veče se nastavlja uz tradicionalnu muziku na Trgu Plav, gdje će nastupiti Martinović Željko, Martinović Stefan, Aljo Medunjanin, Rasim Muminović, Dževdet Hakanjin, Groš Škeljzen i Gzim Sinanović. Njihovi zvuci frule, harmonike i tambure stvoriće atmosferu nostalgije i radosti.

ŠESNAESTI DAN, 30.07 (Utorak)

20:00 h - Almanah - Husein Bašić – 1994/2024 Trideset godina postojanja NVO “Almanah” (Trg Plav)

Ovaj događaj obilježava trideset godina postojanja NVO „Almanah“ sa promocijom najznačajnijih djela Huseina Bašića kao i Almanaha. Promoteri akademik Zuvdija Hodžić, Atvija Kerović i Aldemar Ibrahimović predstaviće radove i doprinos ove organizacije kroz decenije.

SEDAMNAESTI DAN, 31.07 (Srijeda)

21:00 h - Koncert Mahir Mulalić - Izbor Mis Borovnice 2024 - Zatvaranje manifestacije (Trg Plav)

Manifestacija završava spektakularnim koncertom Mahira Mulalića i izborom Mis Borovnice 2024. na Trgu Plav. Ovaj događaj predstavlja vrhunac proslave, donoseći muziku, glamur i radost na kraju Dana borovnice.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније