Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Grigor Atanesijan - BBC Njuz  [ BBC ]

18. 09. 2024. 14:11   >>  16:19

Šta znamo o Nikolaju Durovu i njegovoj saradnji sa bratom Pavelom, nedavno uhapšenim osnivačem Telegrama

Brat osnivača Telegrama imao je ključnu ulogu u stvaranju ove aplikacije za poruke i pokretanju društvene mreže VKontakte, ali je ostao posvećen nauci.

Nikola Durov drži predavanje o matematičkim modelima.
©YouTube/Lectorium
Nikola Durov drži predavanje o matematičkim modelima.

Pavel Durov je bio poznata i kontroverzna javna ličnost mnogo pre hapšenja u Parizu krajem prošlog meseca.

Optužen od francuskih tužilaca da vodi servis koji omogućuje trgovinu drogom i dečjom pornografijom, između ostalih zločina,

Durova neki doživljavaju kao uobičajenog borca za slobodu govora, dok ga drugi smatraju krajnje sumnjivom ličnošću.

Mnogo se manje zna o njegovom starijem bratu Nikolaju, koji je pomogao Durovu da osmisli onlajn platforme koje je vodio i po kojima je postao slavan.

Ključnu ulogu u pokretanju društvene mreže VKontakte i stvaranju aplikacije za poruke Telegram odigrao je upravo Nikolaj, koji je takođe konceptualizovao kritpovalutu i blokčejn platformu za ovu aplikaciju.

Iako je apsolutno od vitalnog značaja za bratovljeve poslovne projekte, Nikolaj Durov je ostao posvećen nauci i navodno je i dalje živeo u Rusiji.

A opet je otvoreno kritikovao korupciju u zemlji i osudio vojne intervencije u istočnoj Ukrajini i na Krimu.

BBC na ruskom istražuje šta se zna o ovom višem naučniku na Matematičkom institutu Ruske akademije nauka - za kim je sada takođe raspisana poternica u Francuskoj.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pitanja čiste matematike

Braća Durov su rođena u porodici Valerija Durova, filologa i klasiciste iz Sankt Peterburga.

Nikolaj je četiri godine stariji od brata Pavela, koji sada ima 39 godine.

Od najranije mladosti, pokazao je izuzetan talenat za matematiku.

Nikolaj je osvajao zlatne medalje na međunarodnim takmičenjima iz matematike kao đak devedesetih.

U dvehiljaditim, kao član tima sa Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu, Nikolaj je postao svetski šampion u kompetitivnom programiranju.

Na jednom od tih takmičenja učestvovao je i Leonid Volkov, koji je postati bliski kolega pokojnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, a sada živi u izgnanstvu.

„Dalje ruke od Nika Durova! Šta je s vama?!", uskliknuo je Volkov kad se pojavila vest o poternici za Nikolajem u Francuskoj.

„On nije kriminalac: on je pravi genije."

Sa 24 godine, Nikolaj Durov je odbranio disertaciju iz matematike pre nego što je prešao na Institut za matematiku Maks Plank u Bonu, u Nemačkoj.

„Nikolaj je bio neko ko se potpuno predao strasti, daleko od pitanja novca, karijere ili drugih trivijalnih težnji", napisao je novinar Nikolaj Kononov u knjizi Durovljev kod.

„Kad je Nikolaj bio primoran da govori u javnosti, ljuljao bi se na nogama, zurio u plafon, i nakon što bi ukratko predstavio suštinu svog rada, brzo stao pred tablu gde se osećao samouverenije, dok su mu njegove formule bile pred očima."

Magnet za talente

Kononov je za BBC rekao da je Nikolaja Pavel pozvao dok je ovaj još bio u Bonu i ispričao mu da radi na novom projektu.

Za razliku od brata, Pavel je oklevao da se odluči između „fizičara i liričara": dok je studirao filologiju, ozbiljno se bavio još i programiranjem i dizajnom.

Uz studije, Pavel je pokrenuo durov.com, sajt za čet za kolege sa filologije, kao i spbgu.ru, forum za studente na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu.

Ruska društvena mreža zasnovana na Fejsbuku - „VKontakte" („U kontaktu"), skraćeno „VK" - bio je projekat za koji je Nikolaj prvobitno davao savete iz Nemačke.

Vratio se u Sankt Peterburg da bi učestvovao u daljem radu na razvijanju sajta i na kraju preuzeo ulogu glavnog tehnološkog direktora u VK, dovevši vodeće programere iz čitavog grada, od kojih je većinu lično poznavao.

„Nikolaj Durov je bio magnet koji je privlačio talentovane tvorce za projekat", kaže Kononov.

„Šef ruskog programerskog tima, Andrej Lopatin, bio je jedna od najvažnijih ličnosti ovde."

Braća su otišla iz VK 2014. godine, nakon što je grupa Mail.ru, u vlasništvu oligarha Ališera Usmanova, preuzela potpunu kontrolu nad sajtom.

Nikolaj je, međutim, nastavio da vodi drži stranicu na VK, koristeći fotografiju ukrajinskog revolucionarnog anarhiste Nestora Maknoa kao profilsku sliku.

Većina onoga što je objavljivao imalo je veze sa naučnim istraživanjem - ali je i redovno komentarisao politiku.

Nikolaj je opisivao Krim i Donbas u istočnoj Ukrajini kao „okupirane teritorije" od ruskih trupa i žalio se na izbornu krađu i „potpunu korupciju državnih struktura".

Njegova aktivnost na društvenim mrežama pokazuje da je pratio mnoge opozicione političare i blogere, među njima Alekseja Navaljnog, Olega Kašina i Arkadija Babčenka - koje Moskva smatra „ekstremistima" ili „stranim agentima".

Milijarde u investicijama - i teorija brojeva

Braća Durov već su počela da rade na pokretanju njihovog vlastitog servisa za razmenjivanje poruka pre nego što su napustila VK.

Kao i ranije, Nikolaj i njegova ergela genijalnih programera su dobili zadatak da ga razviju.

Pavel je bio lice kompanije i njen lider, ali je i doterivao dizajn korisničkog interfejsa.

„Nikolaj Durov je imenovan za glavnog tehnološkog direktora u Telegramu", ističe Kononov, „što znači da je bio osoba zadužena za prenos podataka i razvijanje tehničkih sredstava koje osiguravaju da Telegram radi glatko, a da se poruke isporučuju promptno."

Sledeća faza projekta bila je ukorenjena u Nikolajevoj fascinaciji sistemima blokčejna: razvoj njihove vlastite decentralizovane mreže.

Rezultat je bio TON - Telegram otvorena mreža - i kriptovaluta zasnovana na njoj.

Nazvali su je „Gram".

Novinski izveštaji sugerišu da su braća uspela da privuku 1,7 milijardi dolara od investitora - među njima, i od Romana Abramoviča.

Američka Komisija za hartije od vrednosti i razmenu je, međutim, blokirala pokretanje Grama, i Telegram je bio prisiljen da plati kaznu, vrati novac investitorima, i da se distancira od TON-a.

Ali to nije sprečilo da neki elementi projekta postepeno budu inkorporirani u aplikaciju za poruke: kripto novčanik, pretraživač i vlasnička prodavnica aplikacija.

Stroga regulativa u vezi sa kriptovalutama znači da nisu sva ta svojstva bila dostupna korisnicima Telegrama u SAD.

Bavljenje svetom blokčejna nije odvratilo Nikola Durova od njegovih drugih matematičkih interesovanja.

On i dalje vredno radi na teoriji brojeva i apsolutnoj geometriji, i još uvek je viši istraživač na Matematičkom institute Ruske akademije nauka.

Nikolaj objavljuje studije o istraživačkim temama koje variraju od numeričkih sistema, redovnih prostora i mapiranja, do induktivnih i konduktivnih matematičkih konstrukcija.

Francuska je izdala poternicu za obojicom braće Durov još u martu, kako piše Politiko.

Pavel je proveo četiri dana u pritvoru pre nego što je optužen po šest tačaka optužnice.

Neke optužbe se tiču neuspeha u moderiranju potencijalno kriminalnog sadržaja na Telegramu, kao i odbijanja kompanije da otkrije podatke korisnika službama za sprovođenje reda i zakona ukoliko dotična država ne pokaže dokaze da je pojedinac povezan sa terorističkom organizacijom.

List Komersant izveštava da Nikolaj Durov još uvek živi u Sankt Peterburgu i da tamo nastavlja sa akademskim radom.

Pavel Durov ima pasoš nekoliko zemalja - Rusija, Francuska, Sent Kits i Nevis, i Ujedinjeni Arapski Emirati - pa se pretpostavlja da ni Nikolaj nema samo rusko državljanstvo.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније