Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

18. 09. 2024. 14:13 >> 14:13
Čitaj mi:

BOŽOVIĆ -GORJANC PRELEVIĆ

Veting potreban, korisno sagledati iskustva Albanije i Moldavije

Ministar pravde Crne Gore Bojan Božović, sastao se sa izvršnom direktoricom NVO “Akcija za ljudska prava”, Teom Gorjanc Prelević. Razgovarano je o uslovima rada pravosuđa, o predlogu za uvođenje vetinga nosilaca pravosudnih funkcija i o izmjenama zakona u nadležnosti Ministarstva pravde.

Istaknuta je potreba za unaprijeđenjem materijalnog položaja sudija i za povećanjem broja savjetnika i zapisničara. U vezi sa izraženim problemom odsustva zbog čestih bolovanja naglašena je potreba efikasnih zamjena, te ispitivanja ljekarske prakse određivanja bolovanja, s obzirom na moguće zloupotrebe.

Kako navode u saopštenju, ministar je izrazio spremnost da preduzme hitne mjere u cilju naplate potraživanja sudskih taksi, kako bi se od tih milionskih sredstava finansiralo poboljšanje uslova rada pravosuđa - na primjer, uvelo snimanje sudskih ročišta i sudije oslobodile obaveze diktiranja zapisnika, itd.

U pogledu vetinga, uoči konferencije koju na tu temu NVO “Akcija za ljudska prava” organizuje naredne nedjelje, zaključeno je da je veting potreban, i da je veoma korisno sagledati iskustva Albanije i Moldavije u primjeni vetinga.

Razgovaralo se o tome kako bi taj proces mogao da teče i nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, a da ne dovede do prekomjernih potresa pravosudnog sistema. Razgovarano je i o potencijalnom doprinosu nevladinog sektora izradi zakona o vetingu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније