Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

18. 09. 2024. 11:38 >> 12:38
3
Čitaj mi:

KCCG

Otvorena Klinika za psihijatriju: Mentalno zdravlje visoko na ljestvici

U Podgorici je otvorena Klinika za psihijatriju "Dr Dušan Kosović", koja je kako poručuju nadležni savremeno opremljena i koja ima i odeljenje za Dječiju psihijatriju.

 

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Aleksandar Radović poručio je da je ovo ključan trenutak za njih na koji se čekalo punih 50 godina.

"U montažnom objektu smo se zadržali 50 godina. Sada smo mentalno zdravlje postavili visoko na ljestvici - projekat je vrijedan više od sedam miliona eura. Zgrada se prostire na 3,5 hiljada metara kvadratnih" kazao je Radović.

 

Na Klinici će  se liječiti i adolescenti i djeca koja imaju mentalne poremećaje što je korak naprijed.

"Liječiće se krizna stanja, psihotični poremećaji, dečija i adolescentena psihijatrija će postojati i bolničko liječenje maloletnika" rekao je on.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun rekao je da je Klinika trebalo da bude završena 18 mjeseci od kad je stavljen kamen temeljac ali da to nije učinjeno zbog propusta koji su se dešavali.

 

"Dužan sam da kažem da je ova Klinika trebalo da bude završena u roku od 18 mjeseci od postavljanja kamena temeljca, u julu 2022.godine. Razlog kašnjenja leži u činjenici da smo zatekli propust u projektnom zadatku, koji nije konsultovao struku, te da je upravo izmještanje dječjeg odjeljenja zahtijevalo intervenciju, koja je išla u korist kvaliteta uslova za liječenje naših najmlađih pacijenta. Za kvalitet u liječenju najmlađih nismo željeli da pravimo bilo kakav kompromis", poručio je Šimun. 

Nova Klinika, čija vrijednost radova uz kompletnu medicinsku opremu, iznosi 7.320 000 eura, finansirana je iz kapitalnog budžeta, a predstavlja početak realizacije infrastrukturnog ciklusa u zdravstvu.

"Predstavlja prekretnicu u pristupu brige države o pacijentima, ali i brige o uslovima u kojima rade naši ljekari i medicinsko osoblje. Više decenija stara Klinika u kruševačkom parku i uslovi nedostojni čovjeka, slika su i prilika isto toliko duge nebrige i nemara donosilaca odluka, koji su zdravstvo i zdravlje pacijenata držali na marginama interesovanja i djelovanja", kazao je Šimun. 

 

Kaže da su samo nadljudski napori profesionalaca, ljekara i medicinskog osoblja, uspijevali da složene procese liječenja u prethodnom periodu iznesu uz najviše standarde profesionalne etike.

"Pored svaremenih uslova za liječenje odraslih, prvi put u Crnoj Gori, u okviru nove Klinike imamo i odjeljenje za dječju i adolescentnu psihijatriju gdje ćemo imati mogućnost hospitalizacije maloljetnih lica. Do sada smo za ovakva stanja naših mladih pacijenata pružali samo ambulantne usluge, dok smo za bolničko liječenje pacijente slali u ustanove iz regiona", zaključio je Šimun. 

Otvaranju je pored velikog broja ljekara prisustvovao i premijer Milojko Spajić.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније